Voor wie is geboren in Amstelveen of er al decennia woont, kon eigenlijk de historische wandelingen, zondag georganiseerd door de Stichting Museum zonder Muren, weinig nieuws opleveren. Misschien was de wandeling daar ook wel tekort voor. In twee groepen, vertrokken deelnemers van Dorpsplein voor een tocht door respectievelijk het Oude Dorp en het Keizer Karelplein.

Vorig jaar werden al een dergelijke route in Randwijck, Elsrijk en Patrimonium ontwikkeld, met als thema voor Elsrijk vooral de Tweede Wereldoorlog. Zondag kreeg men onder meer te maken met de eerste wijk (Keizer Karel Park) op  weg van Amstelveen naar de stad die het nu is.

 Ouder dan Amsterdam

In het Oude Dorp vertelde Anneke Bulk onder meer dat de Dorpskerk daar in wezen op een oude plek staat, waar door de eeuwen heen kerken stonden (al in 1413), enkele uitbouwen meemaakte, maar tenslotte slachtoffer werd van de ontkerkelijking en recent aan een tandarts werd verkocht. “Het is een hardnekkig idee dat Amstelveen geen geschiedenis heeft, maar het is ouder dan Amsterdam.” Overigens heeft de gemeente via een paar annexaties steeds meer gebied naar zich toe getrokken, zoals de gehele concertgebouwbuurt. Het raadhuis van Amstelveen stond ooit aan de Amstel, maar toen het was overgenomen Amsterdam het gemeentearchief en in bewaren.

Verder bleef Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen voornamelijk bij de laatste decennia. Maar ook sinds de tweede wereldoorlog gebeurde en heel veel in het Ouder Dorp, dat minstens voor de helft werd afgebroken en in het kader van de vooruitgang staan daar nu steenvloeken die flats heten. Overigens staan er langs de route diverse panelen met historische informatie.

 Raadhuis

 Het doel van de routes is de kennis van inwoners over de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat te vergroten. In de pastorie van de Dorpskerk zijn tegenwoordig kantoren gevestigd en de burgemeester van het toenmalige Nieuwer-Amstel (dat nu Amstelveen heet) moest door de annexatie naar de Dorpsstraat, waar hij een woning vond die later door de artsen Kok en Blok werd gebruikt. Ook het raadhuis moest worden vervangen.

In de Dorpsstraat wees Bulk op de diverse winkels die er waren en diverse deelnemers aan de wandeling hebben meegemaakt. Aan de Handweg heeft overigens een uur lang ooit een oorlog gewoed, waar een kogel van overbleef die men in een huis metselde. Ook van dat huis is weinig over.

Museum

Op de plek van het vroegere Amstelveensch Weekblad bevindt zich nu het Museum Jan, dat daarachter diverse huizen van de stichter van de krant overnam. De tocht voerde ook over de Stationsstraat, met een voormalig belastingkantoor en de voormalige Marechausseekazerne, het latere politiebureau, dat  in de zestiger jaren door een nieuw gebouw in wat nu het Stadshart heet, werd vervangen.

Ach, er waren veel historische objecten en gebouwen. Voor sommigen nieuw, voor anderen niet meer dan herinnering….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.