Op Valentijnsdag, aflopen woensdag,  deelde de VVD in Noord-Holland taarten uit aan mensen die dat, naar de inzichten de partij, royaal verdiend hebben.  Zij noemt dan ook de ‘taartwinnaars’ in de diverse gemeenten ‘lokale helden’. De Provinciale Statenfractie kwam met twintig taarten over de brug, waarvan twee in Amstelveen voor vrijwilligster Ans de Haas (foto boven) en directeur Marieke Uildriks van museum JAN (foto onder).

Fractievoorzitter Jet Smit (in de gemeenteraad) ging met het in Westwijk wonende PS-lid mee.

Blokhut

Ans de Heris, die onder meer regelmatig kookt voor buurtgenoten in de ‘Blokhut’ van het Openluchttheater Elsrijk, was toevallig lid van de VVD. “Anders zou ik die taart niet hebben gekregen, neem ik aan”, zei ze in haar woning aan De Ruwiellaan. Maar het tegendeel beweerde Smit. “Het is echt toeval. Bij de keuze laat men zich Haarlem niet leiden door enige politieke voorkeur.” De taartenactie bestaat al vijftien jaar en wordt altijd ontwikkeld rond Valentijnsdag om mensen of organisaties in het zonnetje gezet voor hun inzet voor de gemeenschap in hun buurt, wijk, dorp, stad of regio. Dat werden in Amstelveen dus De Haas en Marieke Uildriks, van wie overigens de politieke voorkeur niet bekend is.

Joods Hospice

In het Joods Hospice Immanuël Amsterdam aan de Amstelveenseweg, waarvan zij een van de oprichters was, draait zij sinds 2016, twee diensten per week. Verder kookt zij maandelijks voor alleenstaande bejaarden uit Stadsdorp Elsrijk en  verzorgt zij de catering maandelijks bij de buurtborrel. De Haars was ook medeoprichter stichting Wij zijn M, een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken, nadat zij in 1974 al de Vereniging Ouders van Couveusekinderen had opgericht en drie jaar langs als vrijwilligster de intake van nieuwe klanten van de Voedselbank had gedaan.

Tijdens het taart eten kwamen onder m eer de landelijke politiek en het ontbreken van een hospice in Amstelveen ter sprake, waarmee nu de Rotery Club zich wil gaan  bemoeien, deelde de aan aanwezige George Rasker mee. De Blokhut bij het Openluchttheater wordt voor de helft door stoelen voor het theater ingenomen. ‘Daardoor heb hooguit plaats voor twintig mensen tijdens de diners”, zei De Haas. Zij stelde voor er een container voor de stoelenopslag te plaatsen.  Daarmee zou raadslid Jet Smit aan de gang gaan. Haar opvatting over lokale em landelijke politiek: “Je kan beter iets verkeerd doen, dan niets doen.”

JAN

 Marieke Uildriks zou de taart met vrijwilligers delen, zei ze. Jet Smit prees haar omdat zij ondanks de coronajaren, waarin veel musea nauwelijks overleven, als directeur van JAN winst maakte in 2023 en elk jaar meer bezoekers ontvangt. Zij heeft JAN op de (internationale) kaart gezet, vindt de VVD door met kennis van zaken vernieuwende en een toenemend publiek aansprekende tentoonstellingen te organiseren. Wat ook meespeelt: Marieke Uildriks os geregeld op televisie te zien in de rubriek ‘Nu te Zien’, waarin directeuren in een ander museum een rondleiding geven. In elke uitzending wordt er bij gezegd dat Uildriks directeur is van JAN, een volgens de VVD toonaangevend museum voor Amstelveen en de regio. “Een geweldige prestatie van Marieke en haar team, zeker in de huidige tijd waar veel musea last hebben van teruglopende bezoekersaantallen”, zegt de partij.  “JAN is toonaangevend in Amstelveen en heeft daarmee een grote impact op het culturele leven in de stad en een grote toegevoegde economische waarde voor Amstelveen.”

V.l.n.r. Statenlid Gerda Bakker, Marieke Uildriks en fractievoorzitter Jet Smit.

 

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.