Als de media maar weg bleven, blijkbaar. De gemeente zegt inwoners bij de participatie over een omgevingsvisie te hebben afgerond, waarbij ook ondernemers en buurgemeenten waren betrokken. Het hing op basis van de Omgevingswet, die 26 andere wetten per 1 januari heeft vervangen, om de toekomst van de stad, zegt ze gemeente.

Aan die omgevingsvisie over de fysieke leefomgeving op lange termijn werken overigens nog ambtenaren en het is de bedoeling dat die later dit jaar ook de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Stadsgesprek

Er heeft blijkbaar een voor media geheim gehouden Stadsgesprek (foto) plaats gevonden, waarvoor overigens een beperkt aantal inwoners – van wie een deel ook komt – wordt uitgenodigd en verder kon iedereen digitaal meepraten via het platform DenkMee. Ook is met de Kinderraad en de gemeenteraad gesproken, zegt de gemeente. Centraal daarbij was kennelijk de vraag of de stad wel verder moet groeien. Wethouder Floor Gordon vindt van wel, maar ‘gebalanceerd’.

Amstelveen wordt meer gezien als een dorp dan als een stad, zegt ze. “Het realiseren van betaalbare woningen en het behouden van essentiële voorzieningen in de wijken zijn cruciale opgaven. Tegelijkertijd moeten we onze groene en open ruimtes koesteren en beschermen.” Het is de bedoeling dat in de visie een antwoord komt op de ingewikkeldheid van het bouwen (en in stand houden van de voorzieningen) en toch groen houden.

Sociale woningbouw

De er voornamelijk bij ingeschoten sociale woningbouw en de eveneens  ‘betaalbare’ woningen voor de middenklasse moet zowel aantrekkelijk zijn als de klimaatadaptatie dienen. En verder moeten vitale voorzieningen en ‘een toekomst bestendig vestigingsklimaat’ behouden blijven, alsmede het scheppen van een ‘gezonde leefomgeving voor alle inwoners’, zegt de gemeente, die zich overigens wel bewust is van het feit dat de ruimte voor ontwikkelingen beperkt is. Dat vraagt een nieuwe werkwijze, vindt de gemeente. De omgevingsvisie schijnt daarop antwoord te geven.

Participatie

Het participatieverslag van de Omgevingsvisie is binnenkort digitaal beschikbaar via denkmee.amstelveen.nl, inclusief een video-impressie en een samenvatting van het (geheime) Stadsgesprek Omgevingsvisie. ‘Voordat de omgevingsvisie aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, legt het college van burgemeester en wethouders in de zomer van 2024 het ontwerp van de visie ter inzage zodat geïnteresseerden hier een formele zienswijze op kunnen indienen’, zegt de gemeente.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.