De individuele sport turnen is relatief duur, geeft penningmeester Titus Metz van Amstelveen United (AU) toe. Na twee coronajaren, waarin het aantal leden – nu zo’n zeshonderd – dramatisch afnam, stevent de vereniging op een verlies van mogelijk bijna een halve ton af. De laatste jaren moest er steeds geld bij. Hoofdaccommodatie van AU is de zogenaamde Beweegbox in de turnhal achter de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan, in 2018 geopend. Amstelveen was de eerste gemeente daarmee. Maar van de ‘aanwinst voor Amstelveen’ bleef United de enige gebruiker.

De neergang van de geldelijke middelen verklaart voorzitter Mauro Mastragiacomo uit behalve het dramatisch slinken van het ledental gedurende de coronajaren uit twee kostenposten de gestegen huur (voor de Beweegbox moet dit jaar ruim 53 mille in worden betaald) en lasten van trainers. De contributie is al met 22 procent verhoogd, maar er blijft een financieel knelpunt. “Wij hebben veel uitstroom gehad, maar geen instroom.”

Fusie

United Amstelveen ontstond enkele jaren geleden uit een fusie van de verenigingen ODIN, FIT84 en FIT Amstelveen. In wezen kijkt turnend Amstelveen terug op een meer dan honderdjarige historie (sinds 1911). De meeste leden zijn kinderen, van wie twee-derde tot ‘recreatieleden’ behoort, waarvoor een wachtlijst bestaat, en de rest probeert via de zogeheten wedstrijdsport door te dringen tot de topsport. Dat turnen duur is, komt ook doordat de vereniging ongeveer veertig mensen in loondienst heeft, voornamelijk trainers. Daar staat tegenover dat zij niet, zoals bijvoorbeeld bij voetbal, inkomsten uit horeca heeft. Met het gevolg dat de leden zelf het geld moeten ophoesten, wat resulteerde in stijgende contributies, die kunnen oplopen tot rond de € 2500 per jaar (voor een training in hoogste klasse van 22 uur).

Geld voor weinigen

Die hoge klasse wordt door slechts weinigen bereikt en de vraag waarmee de vereniging wordt geconfronteerd en door de voorzitter genoemd: Waarom zou je voor relatief zo weinig kinderen zoveel geld uitgeven? Anderzijds kan men tegen talent niet zeggen dat het nu wel genoeg is geweest. En Mastragiacomo ziet ook dat men dan naar andere gemeenten uitwijkt. Een les kost nu ongeveer € 1200 in de wedstrijd.

Bedrijfsleven

United Amstelveen heeft, behalve de beweegbox, ook andere turnzalen in gebruik. Die bij De Meent (Orion) en de gymzalen aan het Oostelijk Halfrond en de Burgemeester Haspelslaan. Over alle accommodaties voert AmstelveenSport het beheer, een bedrijf dat kennelijk ook de stijgende huurprijzen moet vragen die het vraagt. Als oplossing voor de financiële problemen ziet het bestuur onder meer dat de gemeente meer gebruik maakt van de trainers in het onderwijs, alsmede het aantrekken van sponsors. “De relatie tussen bedrijfsleven en sport kan beter”, zegt sportwethouder Herbert Raat. Het is één van zijn ambities verbetering te bewerken, laat hij weten. Intussen blijft de beweegbox een probleem voor de gemeente, die er ontzettend veel geld voor heeft betaald, maar geenszins ermee de Amstelveners trekt. Intussen vraagt AU haar de zaalhuur gedeeltelijk te betalen.

Op de foto boven: delegatie van Amstelveen United in Beweegbox in gesprek met wethouder Raat. Links penningmeester Metz, derde van links voorzitter Mastragiacomo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.