In wijkcentrum De Bolder blijkt – zonder enig medium – de afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders dinsdag (10 januari) een Nieuwjaarsreceptie te hebben gehouden, waar burgemeester Tjapko Poppens over de missie van veteranen sprak.

Hij zei dat mensen niet mogen vergeten hoe verschrikkelijk oorlog is en bracht daarbij het nut van herdenken ter sprake.

Veiligheid

Waarden als veiligheid, democratie en vrede zijn volgens hem niet vanzelfsprekend, zoals men nu in Oekraïne weer ziet. Veteranen zijn de naar zijn mening belichaming van het feit dat in Nederland mensen hebben gestreden voor onze vrijheid en die van anderen. De burgemeester constateerde dat bij Amstelveense herdenkingen steeds meer jongeren aanwezig zijn en noemde de bijdragen van wapenbroeders aan de herdenkingen een groot goed.

Veteranen

‘Wijkdichteres’ Amanda ten Cate las het door haar gemaakte gedicht ‘Veteranen’. Het Mobilisatie Oorlogskruis werd door adjudant Henk Lode namens de Minister van Defensie postuum opgespeld bij Ed Breuer (foto) voor bewezen diensten door wijlen zijn grootvader Johan Breuer. Lode vertelde over deze hoge onderscheiding, die van grote symbolische waarde is. Secretaris Cor Bruijn van de afdeling speldde het 40-jarig draaginsigne op bij veteraan Michel ter Koele. Ook Henk Lode kreeg dat.

Zowel Hugo van der Kooij van Amstelveen Oranje als Edu Dumasy van de Indië-herdenking spraken woorden van waardering uit. Bij de herdenkingen van 4 mei bij het monument Aan hen die vielen, alsmede op 14 augustus bij het Indië-monument en van Poppy Day/Klaprozendag op De Nieuwe Ooster zijn wapenbroeders betrokken. Link:  https://wapenbroeders.nl/afdelingen/noord-holland/amstelland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.