De zogeheten Cultuurbus van de stichting Cultuur Educatie Amstelland verzorgt ook dit jaar culturele uitstapjes voor Amstelveense basisschoolleerlingen. Inschakelen van die bus wordt door cultuurwethouder Herbert Raat gestimuleerd.

Sinds vorig jaar kunnen alle Amstelveense basisscholen daarmee gebruikmaken van busvervoer voor culturele uitstapjes met de klas.

Stimulans

De Cultuurbus brengt hen naar diverse culturele instellingen in Amstelveen. Wegens de coronamaatregelen bezochten leerlingen de afgelopen tijd minder vaak culturele instellingen. Het is de bedoeling van de Cultuurbus dat bezoek extra stimuleren via schooluitjes. De Cultuurbus rijdt in ieder geval nog tot 31 december 2023.

Hoge kosten

Het vervoer naar culturele instellingen is voor veel scholen vaak een belemmering wegens de organisatie en hoge kosten. Dit bleek uit een haalbaarheidsonderzoek van B&W in 2021 naar de mogelijke inzet van de Cultuurbus. De gemeenteraad had daarom gevraagd. Om de scholen te ondersteunen en het gebruik van het cultuureducatief aanbod te stimuleren, financiert de gemeente de inzet van de cultuurbus vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Daarnaast betalen scholen een eigen bijdrage.

Drempel wegnemen

“Wij vinden het belangrijk dat Amstelveense kinderen voordat zij de basisschool verlaten, tenminste één keer in aanraking zijn gekomen met het aanbod van kunst en cultuur in Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Dit stimuleren wij door middel van de inzet van de Cultuurbus. Die moet de financiële drempel bij scholen wegnemen om dit soort uitstapjes te organiseren.” De Cultuurbus rijdt sinds april 2022. Nog tot en met 31 december 2023 kunnen scholen voor alle groepen gebruikmaken van de Cultuurbus.

Musea, bieb, schouwburg enz.

Met de Cultuurbus bezoeken de leerlingen voorstellingen, nemen zij deel aan rondleidingen en volgen zij workshops bij het Amstelveens Poppentheater, Ateliers 2005, Het Bostheater, Cinema Amstelveen, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Bibliotheek Amstelland, Museum JAN, Platform C, SAKB KunstLokaal en Schouwburg Amstelveen. Vorig jaar is de Cultuurbus meermaals door scholen ingezet, onder meer in het najaar, toen ruim 140 kleuters van Kindercampus King en Amsteltaal naar het Amstelveens Poppentheater gingen voor de voorstelling Reismuis, over Muis Dingeman die samen met zijn vrouw en kinderen de wereld rondreist in hun gezellige nestje achter het nummerbord van een toeristenbus. Cultuureducatie Amstelland, onderdeel van Platform C, is hét samenwerkingsverband van culturele organisaties en scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in de regio Amstelland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.