Hoeveel mensen wachten er in Amstelveen op plaatsing in een zorgcentrum? De fractie van 50PLUS in de gemeenteraad wil dat blijkens schriftelijke vragen graag weten van wethouder Marijn van Ballegooijen. De partij maakt zich grote zorgen over schrijnende gevallen.

Er bestaan voor zowel normale als acute zorg lange wachtlijsten, heeft de fractie uit recente berichtgeving begrepen. Vorig jaar steeg landelijk in elk geval het aantal wachtenden. Is dat in Amstelveen ook zo, wil 50PLUS weten.

Bezuinigingen

Wat wordt door de gemeente aan het zorg- en verpleegbeddentekort gedaan? vraagt de fractie. Bezuinigingen hebben alom geleid tot het sluiten van bejaardentehuizen. “Ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, maar er komt een moment waarop dat niet meer gaat”, zegt raadslid Emiel Sjaardema. Zijn fractie vreest dat een groot aantal ouderen niet op korte termijn geholpen kan worden.

Prioriteiten

Voor opname in zorgcentra bestaan lange wachtlijsten, zegt Sjaardemam. “Ook binnen die lijsten worden prioriteiten gesteld, waardoor het voorkomt dat men acute opnames niet direct invult. Het gebeurt blijkbaar wel dat het wachten voor anderen op de lijst nog langer duurt. Uit een analyse van het tv-programma Nieuwsuur bleek dat zeer kwetsbare ouderen al langer dan een halfjaar wachten op zorg.”

Urgentie  

De fractie redeneert dat het aantal ouderen zal alleen maar toenemen, net als het tekort aan plekken en personeel. 50PLUS wil weten hoe veel wachtenden en urgente gevallen er in Amstelveen zijn. En welke acties de gemeente onderneemt om wachtlijsten in te korten. Vaak worden (lang)-getrouwde of samenwonende stellen gescheiden geplaatst, constateert de fractie met tegenzin. Zij wil dan ook weten of er rekening wordt gehouden met het sámen plaatsen op dezelfde locatie.

Vragen

Concreet stelt 50PLUS aan B&W de volgende vragen:

  1. Hoeveel wachtenden staan er op de wachtlijst per 1 januari 2023, uitgesplitst in diverse zorgprofielen en mate van urgentie?
  2. Wat is de jaarlijkse instroom? Uitgesplitst naar (normale) aanvraag en acuut.
  3. Hoe veel wachtenden kunnen daadwerkelijk worden geplaatst?
  4. Echtparen: wordt er rekening gehouden met het bij elkaar plaatsen op dezelfde locatie, en hoe vaak worden (lang)-getrouwde koppels samen of gescheiden geplaatst?
  5. Welke actie(s) worden er ondernomen om de wachtlijst in te korten? 6. Hoe worden ondernomen acties geïmplementeerd en gecommuniceerd, en op welke termijn zullen resultaten zichtbaar zijn?

1 REACTIE

  1. 9 jaar geleden was het al in 1 concreet geval dat deze persoon was toegezegd dat hij binnen 3 maanden zou worden geplaatst. ( dementerend&fysiek niet zelfredzaam meer). Hij werd pas na 9 maanden geplaatst na een acute ziekenhuisopname van 2 weken wat hij ternauwernood overleefde.
    Dom beleid! Ziekenhuis kost handenvol met geld.
    Tevens door dat zo lang mogelijk “zelfstandig wonen” ontstaat er ook extra druk op de thuiszorg. Over de menselijke ellende praten we niet eens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.