Het gaat goed met Museum Jan aan de Dorpsstraat, waar op 8 maart de expositie start waar mode-illustrator Piet Paris en anderen hun werken op het gebied van glaskunst tonen. “Ik heb het gevoel dat de rem er weer af mag”, zegt directeur Marieke Uildriks. Maar anderzijds is zij wel verbaasd over het feit dat de vele bezoekers het museum kunnen bereiken. Want de bereikbaarheid van her Oude Dorp, waar ook het raadhuis is gevestigd, is knudde.

Zeker met Openbaar Vervoer. Cultuurwethouder Herbert Raat, die ook Verkeer in zijn portefeuille heeft, voert aan dat de gemeente iets met (kleine) busjes wil regelen en parkeren in het Oude Dorp beter wil organiseren door al op afstand ervan aan te geven waar parkeerplaatsen zijn.

Niet te doen

 “Als je niet kan fietsen, is het niet te doen met de bus”, zegt Uildriks. “Ik ben er verbaasd over dat bezoekers hier in grote getalen komen.” Men wil kennelijk per se een tentoonstelling zien en neemt de moeilijke bereikbaarheid voor lief. Of men komt natuurlijk per auto. Maar ook buiten het reguliere programma voor een museum heef JAN veel activiteiten. In een gesprek met de cultuurwethouder vertelde Uildriks onder meer sinds kort een afspraak met de KLM te hebben. Dat bedrijf heeft min of meer geregeld een ‘JAN-dag’, een vergadering in een culturele omgeving. Ook lijkt Jan er voor de Amstelveense gemeenschap te zijn. Er worden geregeld workshops, ook voor kinderen, gehouden en bij de vrijwilligers komen steeds meer jongeren. Intussen kan ook Museum Jan niet zonder gemeentelijke steun. Die ‘buffer’ is voor de culturele onderneming belangrijk. Halverwege het jaar maakt het museum de plannen bekend bij de gemeente voor het volgende, opdat daar in de begroting rekening me kan worden gehouden.

Piet Parijs

 Piet Paris noemt de in 1962 als Pieter ’t Hoen geboren illustrator zich. Hij reflecteert de glaskunstcollectie van Museum Jan, eigenlijk het glaskunstmuseum van Nederland. Wat die kunst met mode heeft te maken, ziet met tijdens expositie die op 8 maart begint en duurt tot 18 juni. Pet Paris is bekend om zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten. Hij is verweven met de nationale en internationale modewereld.

Foto: Wethouder Raat in gesprek met Marieke Uildriks. Rechts: Cultuurambtenaar Lennard Dost.

4 REACTIES

  1. Zou niet alleen de bereikbaarheid , maar ook de entree van €11,50 een probleem kunnen zijn?
    Trouwens dit betreft een cultuurinstelling, maar het geldt zelfs voor de dagelijkse boodschappen in bepaalde wijken van Amstelveen. Zo wordt dat binnenkort waardeloos in geheel Waardhuizen ( het ov scheurt er inmiddels langs) en voor grote stukken van KKP. Niet iedereen is goed ter been of heeft een auto.

  2. Dit zijn toch wel de problemen waar Amstelveen mee worstelt. De bereikbaarheid van een klein museum dat nota bene zelf ervoor heeft gekozen om zich in het onbereikbare oude dorp te vestigen.

    Het is werkelijk een drama. Maar aan de andere kant, zolang dit de problemen zijn……….

  3. Dat een museum op een slecht bereikbare plek staat, is tot daaraan toe, maar een gemeentehuis moet wél goed bereikbaar zijn. Hup, naar het centrum ermee, pal naast busstation en afslag A9.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.