Door B&W zijn nu de straatnamen in de nieuwe wijk Scheg-Oost, waarvan de bouw in het voorjaar start, vastgelegd. De namen waren overigens al bekend. De straten worden vernoemd naar volgens B&W ‘prominente Amstelveners’.

Die waren Gabrielle Cevat, Henk Godthelp, Jules Schelvis, Piet Tijsterman en Toon de Haas.

Mooie manier

Het college besloot al in 2016 een aantal straten in de Scheg te vernoemen naar prominente Amstelveners. Eerder had de gemeente een uitvraag onder inwoners gedaan. Onder het thema ‘cement van de samenleving’ werd inwoners gevraagd namen aan te dragen van Amstelveners die veel voor de stad hebben betekend. Het toenmalige college maakte op basis van de inzendingen een lijst met namen waarvan nu deze vijf worden gebruikt voor de Scheg-Oost. Burgemeester Tjapko Poppens: “De vernoeming van straten naar deze Amstelveners is een eerbetoon aan hen en sluit ook aan bij de motie van de gemeenteraad van november 2021 ‘Geef onze geschiedenis een prominente plaats’. In de Scheg-Oost vullen we dit nu op een mooie manier in.”

Oplevering

Na oplevering aan het einde van dit jaar krijgen de straatnaamborden hun definitieve plek. De nabestaanden van de vijf Amstelveners zijn daarover geïnformeerd en worden te zijner tijd uitgenodigd voor de onthulling. Het vastleggen van de namen in het straatnaambesluit betekent dat de namen geregistreerd worden in de basisregistratie adressen en gebouwen (de BAG). Alle straten in Scheg Oost krijgen de duiding ‘laan’ en dragen de voor- en achternaam van de persoon.

1980 – 2008: Gabrielle Cevat ·

Politieagente, werkzaam bij bureau Amstelveen. Gabrielle werd op 9 juli 2008 op weg naar haar werk neergeschoten toen zij een automobilist met gevaarlijk rijgedrag staande hield. Zij is aan haar verwondingen overleden.

Henk Godthelp (1958 – 2013) ·

Journalist, hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad. Godthelp was 35 jaar het boegbeeld van de krant.

Toon de Haas (1929 – 2015)

Schilder, werkte voor zijn portretten en stillevens voornamelijk met olieverf en voor zijn landschappen met aquarelverf. Kenmerkend voor De Haas is zijn snelle, spontane en impressionistische stijl en zijn passie voor felle kleuren.

Jules Schelvis (1921 – 2016) ·

Overlevende van zeven concentratie- en vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, één van de slechts 19 overlevenden van Vernietigingskamp Sobibór. Hij schreef verschillende boeken over zijn ervaringen, waaronder Binnen de Poorten en Sobibór.

Piet Tijsterman (1922 – 1993) ·

IJskeurmeester de Poel, initiatiefnemer en de eerste voorzitter van Schaatsvereniging De

Poelster. Tijsterman stond aan de wieg van de heroprichting van voetbalvereniging NFC in 1942.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.