De gemeente gaat komende jaren de vinger aan de pols houden bij het gebruik van granuliet bij het A9 project. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zal namens de gemeente toezicht houden tijdens de uitvoering. Bij de verbreding van de A9 wordt (ook) in Amstelveen granuliet toegepast door de aannemer, die in opdracht van Rijkswaterstaat werkt. Dit gebeurt bij de op- en afrit 4 (Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation ten westen van Amstelveen. De aannemer gebruikt het materiaal om de grond op te hogen voor toekomstige rijstroken.

Certificaten nodig

“Voor ons als gemeente is de veiligheid van onze inwoners prioriteit één,” aldus wethouder A9 Herbert Raat. “Gelet op de maatschappelijke discussie over granuliet en de zorgen hierover vragen we de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied versneld onderzoek te doen. Of het gebruik hiervan veilig is en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Granuliet is, met de juiste certificaten, goed en veilig te gebruiken, zegt de gemeente. ‘Het middel wordt in heel Nederland gebruikt voor de aanleg van snelwegen en moet voorzien zijn van een erkende kwaliteitsverklaring.’

Gecertificeerde en door het ministerie erkende bedrijven geven die certificaten af. De inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt namens de gemeente toezicht. Die controleert de benodigde certificaten, houdt tijdens de uitvoering van het project toezicht op de naleving van de regels en in geval van overtreding van die regels gaat die over tot handhaving.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.