De speelplaats aan de De Ruwiellaan moet gerestaureerd worden. De gemeente denkt er niet een klassieke, maar een meer avontuurlijke speelplaats van de maken. Dat vergt participatie van degenen die het voornamelijk gebruiken, de kinderen. Die kwamen dan ook bijeen in het Openluchttheater Elsrijk om de speeltoestellen te kiezen.

“Je merkt dat kinderen van nu andere dingen leuk vinden dan die van vroeger”, zei wethouder Floor Gordon (speelvoorzieningen), die een kijkje bij de kinderparticipatie kwam nemen.

Fiches

Overigens namen de autoriteiten voorheen, toen het begrip participatie geen rol van betekenis speelde, niet of nauwelijks kennis van de mening van kinderen. Nu kwamen er jonge kinderen ’s middags en mochten de tieners omstreeks 19.00 uur hun zegje doen over de avontuurlijke en natuurlijke speelplaats die de oude toestellen moet vervangen.

Met de kosten van de speeltoestellen werd in zoverre rekening gehouden dat de kinderen die met fiches ‘betaalden’. De toestellen kosten niet allemaal hetzelfde, zodat er en van één tot maximaal vijf fiches konden worden ’uitgegeven’, mits het totaal niet boven de 35 fiches kwam. Hoeveel euro’s die vertegenwoordigen bleef onbekend.

Hout

Er wordt gekozen voor houten toestellen en een zandbak blijft gehandhaafd, vertelde Maarten Bosc van de gemeente, die de inspraak leidde. Volgens Gordon zijn de suggesties van de kinderen welkom bij de gemeente. “Wie kan er beter vertellen hoe een speelplek eruit moet komen te zien dan kinderen die er spelen?” Het wordt een speellandschap, zei Bosc. De gemeente had van de vele op dat gebied actieve leveranciers twaalf houten producten uitgekozen en uit die nominaties kon worden gekozen, die op vellen werden getoond, zoals schommels, een palenbos en een pendelwip. Maar er komen ook heuvels, gras en struiken. “Maar jullie weten het best wat je leuk vindt”, hield Bosc de kinderen voor.

Schommel

De kinderen aan diverse tafels waren het overigens niet honderd procent met elkaar eens. Zo had één tafel de schommel op de eerste plaats gezet (“het is de enige schommel in heel Elsrijk”), gevolgd door de Pendelwip, de Wiebelweg, een schatkist. Maar aan de andere tafel kwam de Wiebelweg, evenals andere toestellen, helemaal niet voor.

Maar uiteindelijk komen de toestellen met de meeste stemmen er uit en wordt daarmee  het ontwerp gemaakt. Dat is op 13 oktober te zien in Huize Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.