Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Tokio, waar Nederland een record aan medailles weghaalde, diepte ‘De beeldbuis van Amstelveen’, waarop de gemeente video’s uit het verleden plaatst, de lokale huldiging van Sjoukje Dijkstra in 1964 op. Zij had toen tijdens de Olympische Winterspelen een gouden medaille won met kunstschaatsen gewonnen.

Haar huldiging op een video van de huldiging van Dijkstra te zien. Sjoukje Rosalinde Dijkstra was de dochter van de Friese schaatser Lou Dijkstra, die alle afstanden had gereden op de door Hitler geopende Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.  Sjoukje zelf was in 1942 in Akkrum geboren, maar groeide op in Amstelveen, waar haar vader kort na haar geboorte een huisartsenpraktijk begon, hoewel in 1950 nog een gooi deed naar het Nederlands Kampioenschap Schaatsen.

ADO

Hij was trouwens ook een verdienstelijk, wielrenner, zeiler en voetballer; in de laatste sport manifesteerde hij zich als keeper bij ADO Den Haag. Zijn dochter koos vooral voor het kunstschaatsen, die al voordat zij goud in Innsbruck in de wacht sleepte al een Europese en een Wereldtitel won. Zij behoorde echt bij de wereldklasse.

Kort nadat zij met goud van de Olympische Spelen terugkeerde, overleed haar vader door een noodlottig verkeersongeval bij het oversteken van een straat in Amstelveen. Het commentaar bij de video is van verslaggever Van Brakel van de KRO en hoofdinspecteur Beets van de destijds nog gemeentelijke politie.

Joan Haanappel

Toen zij negen jaar was, ging Sjoukje Dijkstra met de tienjarige Joan Haanappel en Annie Verlee met een vrachtvliegtuig zes weken naar Londen om te trainen bij Arnold Gerschwiler uit Zwitserland. Met haar concurrente Haanappel ontstond een levenslange vriendschap. Eerst legde zij het tegen haar af, maar later manifesteerde zij zich als een aparte klasse.  Vijfmaal werd zij Europees kampioen en in 1964 wereldkampioen.

Als tiener (14) beleefde zij al haar debuut tijdens de Olympische Winterspelen en in 1960 ging zij vandaar met zilver naar huis.  Vier jaar later bij dus met goud, als eerste Nederlander; zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en tot erelid van de Kon. Ned. Schaatsenrijders Bond.

Holiday on Ice

Na haar loopbaan in de amateursport, was zij van 1964 tot 1972 verbonden aan Holiday on Ice. Haar vriendin Joan Haanappel stal de show bij de concurrent: Wiener Eisrevue.

Later trouwde zij met circusman en dresseur Karl Kossmayer, die overigens het circus Sjoukje Dijkstra startte, dat na enkele jaren ophield te bestaan. Met Kossmeyer kreeg zij de dochters Rosalie en Katja. Ook die begonnen met kunstrijden, maar stopten daarmee om hun carrière om het circus voorrang te geven.  Zes maal werd Dijkstra gekozen tot sportvrouw van het jaar en bij de eeuwwisseling uitgeroepen tot beste kunstrijdster van de twintigste eeuw. In 2005 reikte toenmalig voorzitter Erica Terpstra van NOC-NSF haar de Fanny Blankers-Koen Trofee uit. Zijn kreeg die samen met Anton Geesink (judo), roeier Nico Rienks en schaatser Ard Schenk, die overigens ook in Amstelveen heeft gewoond. Haar broer runde overigens lange tijd een tankstation aan de Beneluxbaan.

Aanleg A9

De komende jaren krijgt Amstelveen te maken met de werkzaamheden van de verbreding van de A9, die rond 1968 werd aangelegd en voordien de Burgemeester van Sonweg heette. Ook daarvan beelden op de gemeentelijke Beeldbuis te zien. Bekijk hier de video van de aanleg van het viaduct. De werkzaamheden zijn gefilmd door wijlen Willem Haberer, ooit de bekende kleine amateur agent.

Beeldbuis

De eerste historische video is in mei online geplaatst in de beeldbank. Deze toont de eerste bevrijdingsfeesten in Amstelveen. Bekijk hier de video met beelden van de Bevrijdingsfeesten in Amstelveen op 5 mei 1945.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.