Ter wille van de energietransitie hebben Amstelveense gemeenteambtenaren aardwarmteprojecten in het Westland bezocht. De excursie was georganiseerd door Greenport Aalsmeer, waarbij Amstelveen is aangesloten, net als de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Uithoorn. Ook de provincies Noord- en Zuid Holland zijn erbij aangesloten.

Een Greenport is een organisatie van overheden, kwekers en exporteurs van tuinbouwproducten, in dit geval dus vooral van de sierteelt.

Toekomst

De ambtenaren en bestuurders vormden de delegatie van de Greenport Aalsmeer. Volgens het orgaan is energietransitie belangrijk voor het toekomstbestendig maken van de glastuinbouw. De warmtetransitie heeft hierin een groot aandeel, zegt Greenport Aalsmeer. De Gemeente Westland koos ervoor aandeelhouder te worden bij een publiek nutsbedrijf en is koploper wat betreft warmtetransitie. Aardwarmte speelt een hierbij een belangrijke rol.

Delegatie

Een delegatie van Greenport Aalsmeer, bestaande uit ambtenaren en bestuurders van de greenportgemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Uithoorn en de provincies Noord- en Zuid Holland bezocht op uitnodiging van de Gemeente Westland, Greenport Aalsmeer en ‘duurzaam’ energie- en afvalbedrijf HVC de projecten daar. Met het doel iets van het Westland te leren. En om in de praktijk te zien wat aardwarmte nou precies is en wat er allemaal bij komt kijken.

Warmtewet 2.0

Marco van Soerland van HVC vertelde over de warmtetransitie, warmtewet 2.0 en de ontwikkeling Warmte Netwerk Westland. Jeroen Straver van de gemeente Westland nam de deelnemers mee in de beleidskeuzes en de rol en uitvoering in de gemeente Westland. Daarna ging de delegatie langs boorlocatie Polanen waar een nieuwe bron wordt geboord met aansluitend een rondleiding over aardwarmtelocatie Trias Westland. “De deelnemers gingen met een hoofd vol informatie en inspiratie naar huis”, zegt Greenport Aalsmeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.