De Immanuëlkerk, twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg en elf zogeheten ‘nonnenkappen’ in het volkstuincomplex Langs de Akker zijn voorgedragen als gemeentelijk monument. B&W zeggen het belangrijk te vinden panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie te behouden en beschermen.

De panden en objecten zijn door inwoners voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten en de gemeente nam die voordracht over. Vorig jaar kwamen in totaal 72 meldingen binnen. De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft geadviseerd van veertien ervan gemeentelijke monumenten te maken en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

Routes

Zogenoemde ‘nonnenkap’ in Volkstuincomplex Langs de Akker

“We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang ervan”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.”

Aanwijzingen

De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.

* Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.

* Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408, bekend staande als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl.

* Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498, gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther.

* Elf zogeheten ‘nonnenkappen’ in het volkstuincomplex Langs de Akker. Dit zijn met glasvezel versterkte polyester tuinhuisjes of vakantiewoningen, gebouwd in 1973 door de firma Le Comte Holland BV. Deze firma was eigenlijk een scheepsbouwer. Het gebruiken van dit materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de tijd.

* De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis.

Eerdere monumenten

Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. Vorig jaar  gebeurde dat met de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.

5 COMMENTS

  1. En dan niet historische plaatsen zoals de Zwarte Kat. Het gaat dus enkel om “stenen” en niet om de sociale/culturele geschiedenis. Het lijkt mij dat dit toch er ook bij hoort, als men oog voor de historie wil hebben.

  2. Hr. Bos, dit wordt pas echt een relevant artikel indien u aangeeft welke consequenties die mogelijke status van monumentaal zijn betekent voor de eigenaren. Dat de eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen en hierop kunnen reageren, zegt dus dat aan het een en ander consequenties vastzitten. Maar welke? Ik tast als lezer thans in het duister.

  3. “Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.”

    Dit is een kortzichtige beslissing geweest met vérstrekkende en langdurige gevolgen. Amstelveen zal hierdoor verstoken blijven van een brede, veilige, rechtstreekse, kaarsrechte, fraaie en duurzame fietsverbinding tussen Amstelveen en Amsterdam. Anno 2020..

    Wederom hebben lobby en hobby het gewonnen van gezond verstand en algemeen belang.

  4. Overal in Nederland en de wereld zijn treinbanen omgebouwd tot fietsbanen. Dat ik in Amstelveen alleen sta met mijn pleidooi om de verwaarloosde en nauwelijks nog gebruikte trambaan een nuttige, waardevolle en duurzame functie te geven, is even wonderlijk als pijnlijk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.