Panta Rhei won dinsdag (7 juni) de debatwedstrijd voor het vmbo in Amstelveen, waaraan ook leerlingen van het Amstelveen College en het Hermann Wesselink College deelnamen. Het winnende team kreeg naast een wisselbeker een bezoek aan de Tweede Kamer aangeboden. Alle drie de teams kregen een bioscoopbon.

De teams gingen tijdens de door Rotary Amstelveen-Amstel georganiseerde wedstrijd in debat over stellingen als ”De leeftijd om te mogen werken moet omhoog naar 16 jaar” en ”Ouders moeten verplicht een opvoedcursus volgen”.

Locatie

De vmbo-debatwedstrijd vindt beurtelings op één van de drie deelnemende scholen plaats. Nu op scholengemeenschap Panta Rhei.  De debatteams van de scholen bereidden zich vooraf voor op de stellingen, met zowel voor- als tegenargumenten. Pas een kwartier voor aanvang van het debat hoorden zij na trekking door een notaris of ze voor of tegen de stelling zijn.

Hoog niveau

Het niveau va het debat was volgens juryvoorzitter Inza Gast bijzonder hoog. “Wellicht zelfs hoger dan andere jaren”, zei ze. De jury bestond uit leden van de Rotary Amstelveen-Amstel en iemand uit de schoolleiding van elke deelnemende school. Het team van Panta Rhei werkte het beste onderling samen en verwoordde de argumenten vaak net even sterker.

Jamaya van het Amstelveen College was de beste debater van de avond, vooral omdat zij goed inspeelde op wat de tegenpartij zei. Andrew van het Hermann Wesselink College deed de meest explosieve uitspraak in een debat over of docenten pas een vaste aanstelling mogen krijgen als zij door leerlingen positief zijn beoordeeld: “Je werkt aan de kassa. Ik heb nog nooit gehoord dat de klant bepaalt of jij een vaste aanstelling krijgt.”

Vooraf waren de leerlingen getraind in debatvaardigheden door het Nederlands Debat Instituut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.