GroenLinks in de gemeenteraad wil vuurwerk rond Oud en Nieuw verbieden en daartoe de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen.

De fractie komt woensdag (29 november) met een motie in de raadsvergadering.

Oogartsen

GL-raadslid Ilika Polderman (foto) vindt de schadelijke gevolgen van vuurwerk enorm. Volgens haar weet men dat wel, maar wordt het nu tijd daaraan iets te doen. Polderman wijst erop dat al 16 gemeenten dit jaar een algeheel vuurwerkverbod hebben, ook grote steden. Die steden organiseren meestal een professionele vuurwerkshow. Polderman zegt dat oogartsen al jaren pleiten voor een volledig vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. “Vuurwerk leidt tot ernstig oogletsel, bij afstekers én omstanders.” Zij noemt andere schaden,  zoals het panisch worden van huisdieren en  de jaarlijks ontstane schade aan auto’s. “En vuurwerk-afstekers belemmeren vaak de hulpdiensten”, zegt Polderman.

Niet tegen plezier

Her raadslid wil mensen hun pleziertje niet afnemen, zegt ze. “Maar als vuurwerk zulke nadelige gevolgen heeft, moet je er gewoon mee ophouden. Het is een veel te schadelijke gewoonte. En we kunnen zeker een mooie vuurwerkshow organiseren, als die wordt gegeven door professionals.” Daar is zij warm voorstander van. “Ik zal met plezier ahh en ohh roepen bij een professionele vuurwerkshow. Maar op de hoek van de straat vuurwerk afsteken, vind ik onnodig.”

8 REACTIES

 1. Wat een symbolisch gelul weer. Er zijn nauwelijks handhavers of politie en als ze er zijn kunnen ze beter gaan jagen op die dronken torren die achter het stuur kruipen in deze dagen.

  • Behalve waarschijnlijk als je het vliegtuig voor een vacantie vlucht pakt, ook als het geen KLM vlucht is. Of vervuilt alleen de KLM en andere maatschappijen niet.

 2. Ilika Polderman van GL heeft helemaal gelijk. Vuurwerk is neoliberalisme van de ergste soort: Hinderlijk, verspillend, vervuilend en gevaarlijk. De meeste mensen durven niet de straat op en houden hun kinderen binnen. Zij kunnen hun buren geen goed Nieuwjaar wensen. In mijn Rotterdamse jeugd was dat nog een leuke gewoonte.

  • “Vuurwerk is neoliberalisme van het ergste soort.”
   Aldus de filosofische analyse van de hr. Van Waning.😂
   Ik zie vuurwerk afsteken meer als een puberaal genoegen waar kerels van 50 nog vaak niet overheen zijn gegroeid. Ik heb het ook gedaan toen ik 15 was. De hr. Van Waning blijkbaar niet. Die was op die leeftijd geestelijk gezien al blijkbaar 65+.

 3. De mensen durfden na 12 uur de straat op om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Onze rotjes en vuurpijlen vormden nog geen bedreiging, in tegenstelling tot het oorlogsgeweld van nu. De tijden en de middelen zijn veranderd en dat vraagt ook om andere regels.

  Frank, jouw persoonsgerichte geschimp is geen bijdrage aan het publieke debat over dit onderwerp. Een gemiste kans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.