De gemeente laat kunstenaars maximaal tien straatkasten van energie- of telefonieleveranciers beschilderen. Naar zij zegt wil zij zo de wijken kleurrijker maken.  Bewoners daarvan kunnen een kast nomineren daarvoor via Denk Mee Amstelveen.  Er is ook een project voor vrijwillige amateurs gestart.

Overigens is Amstelveen niet de enige gemeente die straatkasten voor kunst wil gebruiken. Maat de stad gaat er nu ook mee aan de slag. “Hoe meer kunst op straat, hoe beter”, zegt kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat.

‘Denk mee’

Hij streeft naar laagdrempeliger kunst. “Door beeldende kunstroutes te ontwikkelen, kunst- en cultuurinstellingen te stimuleren naar buiten te treden, door een stadspiano beschikbaar te stellen en nu ook door het laten beschilderen van straatkasten”, legt hij uit.

De gemeente zet professionele kunstenaars aan het werk om de tien straatkasten te voorzien van een kunstwerk, maar de bewoners kunnen die kiezen. Op de site (Doe Mee) kunnen zij een locatie aanwijzen (en een foto uploaden) van de kast die zij willen nomineren en daarna op nominaties te stemmen, tot 1 september. De gemeente laat de straatkasten met de meeste stemmen voorzien van een kunstwerk.

Project Kunstkast

De stichting Kunstkast uit van Aalsmeer ging intussen ook in Amstelveen aan het werk. Door die vrijwilligers is in december al de eerste kunstkast gerealiseerd in het Oude Dorp. De gemeente en de stichting zeggen daarover enthousiaste reacties te hebben ontvangen. Reden voor gemeentelijke subsidie. Kunstenaars ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers in Amstelveen.

Terwijl Amstelveners stemmen op hun favoriete straatkast roept de gemeente professionele kunstenaars uit Amstelveen op voor 1 september een schetsontwerp en een link naar een portfolio aan te leveren via kunstencultuur@amstelveen.nl. In september buigt de Amstelveense Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zich over de ontwerpen en adviseert welke het meest geschikt zijn. Doel is voor het einde van het jaar, en na de buurt te hebben geïnformeerd, de kunstkasten klaar te hebben. Kunstenaars die hun ontwerp mogen realiseren, ontvangen hiervoor een marktconforme vergoeding.

De stad als podium

Beide initiatieven sluiten goed aan bij de Cultuuragenda 2020-2024 waarbij ‘de stad als podium’ het uitgangspunt is, zegt de gemeente. Doel is de stad als podium te gebruiken voor allerhande kunstvormen, waardoor kunst zichtbaar wordt voor alle Amstelveners zodat jong en oud, arm en rijk laagdrempelig ervan kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.