Kinderen van 12 jaar en iets oudere tieners worden na hun eerste vergrijp veelal door de politie soms urenlang vastgehouden en verhoord op het politiebureau. Dat is volgens een rapport van Defence for Children schadelijk voor minderjarigen en de SP wil weten hoe dat in Amstelveen gaat. Raadslid Marina Casadei heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Marina Casadei

Zij wijst er op dat jeugdrechtadvocaten en kinderrechtenorganisaties zich zorgen maken over de kwestie. De SP vraagt of B&W die zorg delen en of zij bereid zijn een ‘reprimandegesprek’ met de tieners te overwegen als alternatief voor straffer beleid. Ook vraagt Casadei of de gemeentelijke afdeling Jongerenwerk contact heeft met de politie, hoeveel jongeren tussen de 12 en 18 jaar er met de politie in aanraking zijn geweest voor ‘lichte vergrijpen’ als winkeldiefstal, vernielingen en andere soortgelijke delicten en hoeveel er bij Jongerenwerk terecht zijn gekomen.

Trauma

‘Is er sprake van dezelfde werkwijze als die van het Preventief Interventie Team (PIT) in Amsterdam wanneer er sprake is van zeer jonge verdachten?’ vraagt zij verder en, als dat niet zo is, wil zij weten waarom die aanpak niet is overgenomen.

De SP zegt te willen dat kinderen niet getraumatiseerd raken of angst voor de politie ontwikkelen. “Kinderen worden nu naar een groot cellencomplex in Amsterdam overgebracht, wegens de reorganisatie bij de Nationale Politie en met name voor kinderen omdat op politiebureaus een tekort is aan personeel. Het baart de SP veel zorgen dat vanwege capaciteitsproblemen minderjarigen nu worden ondergebracht in een groot cellencomplex met alle genoemde gevolgen van dien”, schrijft Casadei.

 

1 REACTIE

  1. Het is natuurlijk belachelijk dat op sommige politiebureau er een personeelstekort is en niemand aanwezig om aangiftes op te nemen en de cellen te controleren.
    Ik zeg aan de andere kant wel dat men kinderen uit deze leeftijdtijdsgroep best wel eens een nachtje mag laten zweten. In de wijken zorgen namelijk kinderen uit deze leeftijdsgroep voor de meeste overlast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.