Van 17 oktober tot en met 27 januari toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut onder de titel ‘Lita Cabellut – Een kroniek van het oneindige’.

Secret behind the veil van Lita Cabellut.

In de loop der jaren ontwikkelde Cabellut een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten. “Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.” Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.

Rietveld

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. In musea als het Prado in Madrid, waar ze mee naar toe werd genomen, kwam ze in contact met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barçelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt.

Vrienden

Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en Volvo Bangarage Amstelveen. Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 is open van Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
www.jvdtogt.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.