De fractie van 50Plus in de gemeenteraad blijft erbij dat, mede op grond van de zogeheten Woonagenda, er een verordening moet komen voor ouderen (65Plussers) die kleiner willen wonen en nu in een trappenhuis – zonder liften – zijn gehuisvest. Die woningen behoren vaak tot de sociale huursector. Fractievoorzitter Emiel Sjaardema heeft daarover schriftelijke vragen aan wethouder Adam Elzakalai gesteld.

Die bleek een eerder door Sjaardema, met steun van enkele andere fracties, ingediende motie niet goed te hebben gelezen. De wethouder sprak over koophuizen, waarvoor wel een regeling geldt, terwijl het woord ‘koop’ in heel de motie niet voorkwam.

Kost niets

“Een dergelijke regeling kost helemaal niks, maar de corporatie Eigen Haard schijnt dwars liggen”, zegt Sjaardema. “Ik begrijp niet waarom in Amstelveen niet kan, wat in andere gemeenten gebruikelijk is.” De omstreden motie trok hij een paar maanden geleden, na een schorsing, in omdat er chaos over ontstond. Aanleiding was een zich tot de doelgroep rekenende vrouw aan de Rembrandtweg die een grote woning wilde achterlaten en in dezelfde portiek een kleinere begane grond woning betrekken. Ondanks herhaaldelijke telefoongesprekken met Eigen Haard, die merkwaardigerwijs een ‘Van Groot naar Beter’-regeling aanbiedt, wist de corporatie haar slechts te verwijzen naar Woningnet, waarop de kleinere woning overigens niet verscheen en waarbij de vrouw al 23 jaar is aangesloten.

Uitbreiding

Sjaardema wil de bestaande verhuisregeling, zoals die nu kennelijk alleen geldt voor wie een rijtjeshuis achterlaat, uitbreiden voor appartementen. Toen de omstreden discussie in de raad plaats vond over de aangepaste Woonagenda zei Elzakalai dat hij over een dergelijke regeling wel een zogeheten ‘raadsgesprek’ wilde. Er zijn nu trapwoningen zonder lift en sommige ouderen wonen ‘hoog’ in een huurwoning van Eigen Haard. Het betekent dat zij op een hoge verdieping vereenzamen, omdat zij de trap niet meer kunnen nemen. 50Plus wil dat ouderen de mogelijkheid krijgen dat zij naar een gelijkvloerse of woning mét lift verhuizen als die woning eveneens van de corporatie is.

De kwestie kwam uitvoerig in het nieuws door een tv-reportage van het lokale tv-station 1 Amstelveen, waaruit de krankzinnigheid van het ontbreken van een ‘Van Groot naar Beter’-regeling bleek. Volgens de nu gestelde vragen van 50PLUS moet zo’n regeling snel worden geïntroduceerd.

Doorstroming

Uitbreiding van de regeling zal volgens 50PLUS doorstroming op de woningmarkt, waarin het college blijft geloven, alleen maar bevorderen en daarnaast geen extra kosten opleveren voor de gemeente (omdat mensen zelf via Woningnet het initiatief kunnen nemen te kiezen voor een geschiktere woning).

Vragen

Sjaardema wil van de wethouder weten of het klopt dat de 65+-trappenregeling (náást ‘Van Groot naar Beter’) in andere gemeenten al wordt toegepast en of die op dezelfde wijze in Amstelveen kan worden toegepast. En of het College van B en W het eigenlijk met 50PLUS gewoon eens dat er geen woningen “verloren” gaan als met regeling de doorstroom voor ouderen wordt bevorderd, omdat de inwoners ook een woning in Amstelveen achtergelaten.

“Is het College het met ons eens dat ouderen vroeg of laat de trap niet meer op kunnen en dat we – voordat dat moment daar is – ouderen, als zij nog enigszins mobiel zijn, de mogelijkheid moeten bieden tot het overstappen naar een geschiktere woning?” vraagt Sjaardema verder.

1 REACTIE

  1. Sommige ouderen vereenzamen ook in de wijk Waardhuizen omdat er nog steeds geen andere supermarkt is. Leve de zelfstandigheid van (hoog)bejaarden zoals die oa altijd door de VVD&D66 en niet te vergeten PvdA is gepropageerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.