Terwijl de VVD het door B&W gevoerde financiële beleid degelijk vond, had Burgerbelangen Amstelveen (bbA) graag een begrotingsdoorlichting aan het begin van deze zittingsperiode van B&W gezien in plaats van – zoals nu – een voor het volgende college.

Dergelijke geluiden kwamen overigens uit meer oppositiefracties, tijdens de dinsdagavond gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waar de zogeheten Perspectiefnota (met de contouren voor de volgende begroting en het beleid van het college) werd behandeld.

Kern

“De kern van deze Perspectiefnota is dat keuzes worden doorgeschoven tot na de verkiezingen 2022”, zei BBA-fractievoorzitter Ruud Kootker. Volgens het college komt dan de brede afweging voor ‘brede integrale afwegingen voor een duurzaam gezonde begroting’.

Onverstandig en onbegrijpelijk, vond Kootker, die overigens met zijn partij wel weer bij de volgende coalitie wil behoren. BBA werd er uit geweerd, na er twee colleges lang deel van te hebben uitgemaakt.

Half werk

Maar met het financiële beleid van de nu bestaande coalitie van VVD, D66 en PvdA is Kootker het niet eens. “Dit College draait aan maar twee van de vier financiële beleidsknoppen; wel aan de uitgavenkant met besteding via reserves, extra inkomsten en financieren met dekking via kapitaallasten, maar niet aan de inkomstenkant met een onbenutte belastingcapaciteit en een en een begrotingsdoorlichting met eventuele besparingen. Kortom, half werk.”

Doorlichting van de begroting had aan het gein en niet aan het einde van de zittingsperiode van B&W moeten plaatsvinden, vond Kootker. Het is nu telkens uitgesteld en van uitstel komt afstel, zei hij.  Waar de gemeente geld aan wordt besteed, vindt net wel in de begroting, maar volgens hem niet of dat aansluit bij de maatschappelijke behoeften van de Amstelveense gemeenschap.

Zwembad

Half werk heeft het nu zittende college van B&W geleverd en weet daarom volgens Kootker niet of er ruimte is voor nieuwe projecten en daar zegt het maar dat er niet is. Overigens vindt BBA dat er nu een nieuw zwembad moet komen voor € 40 miljoen en niet tijdelijk een extra bad bij het bestaande Meerkamp voor € 20 miljoen. Maar de coalitie is daar tegen, bleek uit wat Noomen zei en sportwethouder Rob Ellermeijer betoogde dat er geen sprake is van een tijdelijke, maar van een permanente oplossing. Nou ja, in elk geval voor de duur van tien jaar. Er wordt ook nieuwe huisvesting voor AmstelveenSport gebouwd.

Eneco

Net als BBA wezen ook andere partijen er op dat de gemeente zijn goede financiële positie ook dankt aan de € 60 miljoen die zij verkreeg door de verkoop van de aandelen in Eneco. En dat de jaren geleden geldelijke buffer die de gemeente moet aanhouden maar niet is gestegen, terwijl de begroting wel is geïndexeerd. “Het college heeft vol ingezet op haar ambities, daarbij het geluk gehad van de Enecowinsten, heeft groots geïnvesteerd (in totaal 100 miljoen in eenmalige middelen en nog zo’n 60 via de dekking kapitaallasten) maar heeft tegelijk niet de moed getoond om ook de inkomstenkant door te lichten”, zei Kootker.

OZB

Patrick Adriaans (SP) pleitte opnieuw voor het meer uit de lokale Onroerend Zaak Belasting (OZB) halen, maar financieel wethouder Herbert Raat ziet niet daarin maar vooral in de rijksbijdragen uit het Gemeentefonds de voornaamste inkomstenbron. Overigens maakten alle partijen zich druk over de stijgende kosten van Jeugdzorg, inmiddels van 15,6 tot tegen de 28 miljoen toegenomen. “Alle alarmbellen moeten afgaan”, vond Kees Noomen van de VVD, die overigens vond dat het voorlichtingscentrum Inzicht over de grote projecten (A9, Stadshart en Amstelveenlijn) wel kan sluiten. Dat was Raat niet met hem eens, want Rijkswaterstaat en andere partners betalen stevig er aan mee. “Wij zitten met Inzicht eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang.”

Esther Veenboer van de PvdA wilde juist een doorontwikkeling van Inzicht naar een breder communicatiecentrum. Het werk afmaken en niet teveel neerleggen bij een volgend college is niet helemaal gelukt, vond fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA. Ook hij vond dat de bufferfunctie moet meebewegen met de stijgende begroting. Hij had meer anticipatie van B&W verwacht, zei hij.

Corona

En Bert de Pijper (ChristenUnie) wilde weten welke invloeden de coronacrisis (en de bijdragen van de centrale en lokale overheden) nu hebben gehad op het bedrijfsleven. Hij zag dat het geld van Eneco snel verdampt en dat daar in wezen in 2025 nog maar € 3,5 miljoen van over is. Wethouder Floor Gordon meldde dat de KLM heel veel geld van het Rijk kreeg en dat er 874 miljoen naar Amstelveen is gekomen. Er wordt landelijk dan wel aan economisch herstel gewerkt, maar individueel is de ondernemersellende vaak groot, zei ze. “Er zijn extra hypotheken op huizen gezet om een voorbeeld te noemen. De crisis is niet voorbij.”

Volgens Harmen van der Steenhoven (D66) moet het overschot van het noodfonds corona terug naar de algemene reserve.

2 REACTIES

  1. De opmerking van Kees Noomen m.b.t. het -zowat volledig weggestopte- voorlichtingscentrum Inzicht snijdt wel hout wat mij betreft. Ik ben er na ‘heropening’ verscheidene malen geweest en was telkens alleen, terwijl daar wel twee ambtenaren zitten duimen te draaien. Dan kan RWS wel meebetalen, maar wat heb je daaraan? Misschien dat verplaatsing naar de Voordrachtzaal in het Cobra Museum helpt, want dat ligt veel gunstiger, zichtbaarder en toegankelijker (en verdient het Cobra Museum ook weer wat). En anders gewoon sluiten inderdaad.

    • De opmerking van Raat slaat nergens op. Het mogen dan misschien ambtenaren van een andere club zijn, maar die plachten nog wel van ons belastinggeld betaald te worden. Dus zorg dat ze dan zinvol bezig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.