Op een hoorzitting (26 oktober) bij het Commissariaat voor de Media in Hilversum lichten B&W toe waarom de gemeenteraad een negatief advies wil uitbrengen over de licentie voor RTVA als lokale omroep. De woordvoerder van RTVA kan daar ook spreken. B&W willen met een nieuwe stichting in zee, omdat RTVA niet aan drie van de zeven criteria van de gemeente voldeed, maar wel aan de voorwaarden van het Commissariaat.

Wethouder Rob Ellermeijer van Mediazaken wil bij het Commissariaat, die hij alsnog zover wil krijgen een door de gemeenteraad gegeven negatief advies te aanvaarden, bedingen dat het ook het de nieuwe plaatselijke omroepstichting in de besluitvorming aandacht krijgt. Blijkbaar heeft die alle vertrouwen van de wethouder en wil zij een aanvraag indienen, zoals RTVA anderhalf jaar geleden al deed, om aan een zendmachtiging te komen. Aan de gemeenteraad is meegedeeld dat B&W hun kaarten op de nieuwe gegadigde hebben gezet, waarin NH media een belangrijke rol speelt.

Vragen

Rob Ellermeijer

Overigens zegt Ellermeijer geen vragen van amstelveenblog.nl te willen beantwoorden, maar dat de nieuweling zich binnenkort zal presenteren. Welke mensen die stichting vormen, hoe zij heet, of er een Programma Bepalend Orgaan (PBO) is dat representatief voor Amstelveen genoemd kan worden, of die stichting dan wél voldoet aan de gemeentelijke criteria, waar de studio komt en of er een degelijk bedrijfsplan is, blijft voorshands onduidelijk. De wethouder wil op geen van de vragen antwoorden, omdat naar zijn mening niet de gemeente een lokale omroep opricht. “Ik heb het antwoord ook niet op al deze vragen en het is ook niet aan mij om deze te beantwoorden”, zegt hij.

Toereikend

Volgens tegenstanders doen B&W er alles aan om RTV Amstelveen, die overigens al maandenlang geen televisie programma’s meer maakt, definitief het zwijgen op te leggen. GroenLinks, SP en Burgerbelangen Amstelveen stemden tegen de door een meerderheid van de gemeenteraad gesteunde ‘zienswijze’ dat aan het negatieve advies moest worden vastgehouden. “Wij verwachten dat deze omroep kan voorzien in een toereikend lokaal media-aanbod, aansluitend bij de maatschappelijke behoeften in Amstelveen, waarover de gemeenteraad zich op 1 juli 2020 heeft uitgesproken. Wij zullen deze aanvraag ook voorleggen aan de gemeenteraad”, schrijft Ellermeijer aan het Commissariaat.

Samenwerking

Het lijkt er op dat de coalitie in achterkamers heeft besloten met de nieuwe organisatie in zee te gaan en ook te weten welke mensen erachter zitten. Kennelijk weet ook Ellermeijer meer dan hij op dit moment kwijt wil. Aan de gemeenteraad schrijft hij althans: “De nieuwe lokale omroepstichting is zo georganiseerd dat andere initiatieven hiermee kunnen samenwerken.”

5 REACTIES

 1. Het Politbureau aan de Poel heeft weer een nieuw stink-ei uitgebroed, want ze mochten wel eens een slechte pers krijgen. De wethouder van propaganda kon nog geen mededelingen doen aan het laatste snippertje echte vrije pers, voordat deze “vrije omroep” zich zou presenteren.
  Kortom wat een transparante vrije lokale democratie hebben wij hier toch!

 2. Interessant dat de gemeente dus NU al een voorkeur heeft voor een omroepstichting en dat VOORDAT het Commissariaat voor de Media ook maar een besluit heeft genomen.
  Dit heet in vaktermen het schenden van de beginselen van behoorlijk bestuur en het bevoordelen van een partij.

  Er is op dit moment GEEN aanvraag, die kan ook helemaal officieel niet gedaan worden, want er is – door het nalatig en uitermate traag handelen door de gemeente (!) een aanvraag in behandeling aangaande RTV Amstelveen.

  RTV Amstelveen heeft netjes op tijd voordat haar uitzendlicentie op 24 augustus 2019 afliep bij het Commissariaat voor de Media een verlenging aangevraagd. Die is in behandeling genomen. Toen heeft NIEMAND zich gemeld om ook in aanmerking te willen komen daarvoor. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeenteraad op 25 februari 2019 (!) gevraagd om een advies volgens de Mediawet uit te brengen. De gemeenteraad heeft dit vervolgens pas op 6 juli 2020 (!) gedaan, maar heeft allerlei zaken daarbij in haar onderbouwing gesteld die – volgens het Commissariaat voor de Media – niet ingingen op de vraag of RTV Amstelveen aan wettelijke formele eisen voldoet.

  In het hypothetische geval dat het Commissariaat voor de Media RTV Amstelven afwijst, pas dan kan een nieuwe omroep in oprichting zich melden. En dan kan iedereen zich melden trouwens. Wat B&W nu doen is ongehoord. Ze hebben bij voorbaat al een voorkeur voor een onbekende niet bestaande omroep. En mochten er anderen zijn die zich melden, dan zegt B&W bij voorbaat al: sorry wij hebben al een voorkeur. En dat is eigenlijk onbehoorlijk bestuur, omdat ze het Commissariaat voor de Media in haar landelijk geldende procedure passeren en daarnaast een duidelijke voorkeur al hebben voor het geval dat. De VVD sprak in de gemeenteraad denigrerend over het Commissariaat voor de Media en vindt dat de gemeenteraad er zelf over moet beslissen. Sja dat is juist de reden dat de wetgever dat niet heeft gedaan om politieke voorkeuren en bemoeienis uit te sluiten aangaande de lokale omroep.

  Als RTV Amstelveen alsnog de uitzendlicentie verlengd ziet worden (waar het CvdM al op preludeerde in haar brief), dan ga ik keihard lachen, want wat doet de gemeente Amstelveen dan? Verder pesten?!

  RTV Amstelveen heeft weliswaar haar tv uitzendingen on hold gezet, dat klopt. De website (met actueel nieuws) en de radio-uitzendingen gaan wel door (geluid is bij tv te horen nu) heb ik geconstateerd in tegenstelling tot wat de gemeente bewust feitelijk onjuist meldt. Als ik op Ziggo kijk zie ik trouwens vealal bij andere lokale omroepen heel weinig tv uitzendingen maar vooral een kabelkrant maar dat terzijde.

 3. Procedureel alsmede vanuit democratisch oogpunt kan ik mij in bovenstaande bijdrage vinden echter valkuil in dit betoog is het gegeven dat RTVA door de jaren heen heeft bewezen een waardeloze omroep te zijn. Daarenboven is Amstelveen als slaapstad volstrekt ongeloofwaardig om een eigen locale zender te hebben. Waarschijnlijk beoogt die zogenaamde nieuwe zendgemachtigde (ongetwijfeld een VVD-sympathiserende, zo niet gerunde club) uitsluitend uit zijn op versteviging van haar politieke positie en reclame voor de door enkele van haar (bestuurs)leden bestierde horeca gelegenheden. En dit laatste komt natuurlijk ook D666 erg goed uit.

  • 200% met u eens. Want nergens staat genoemd wat de politieke voorkeur is van die figuren is, die zich hebben laten spannen voor dit “ onafhankelijk” gedrocht.

 4. Ik sluit mij – met respect – aan bij de twee voorgaande bijdragen. Zij laten zien hoe een forum als dit kan dienen om betrokken en (ervarings)deskundige burgers te laten bijdragen aan politieke meningsvorming en (hopelijk) bestuurlijke besluitvorming. Wij gaan immers naar een meer directe democratie.

  @Mediaraad, leest u stiekem mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.