Buurtschap ‘De Zwarte Kat’ langs de Amsteldijk is hels over de bouwplannen voor drie villa’s op de plek van het gelijknamige voormalige café en stapt naar de Raad van State. Dat bleek donderdagavond, toen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een voor de bouw noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan behandelde. De oppositie bleek tegen, de coalitie voor.

De wijziging wordt in de begin juni vergaderende gemeenteraad een hamerstuk, waarbij de oppositionele fracties nog wel een stemverklaring mogen afgeven.

Gewenste uitslag

Volgens de vier insprekers van de buurtschap zijn de omwonenden niet geraadpleegd, maar dat spreken coalitie en B&W tegen. “Participatie wil niet zeggen dat die de door de participanten gewenste uitslag heeft”, zei Tawros Aslanjan van coalitiepartij D66. Hij vond dat men als overheid betrouwbaar moet zijn jegens de projectontwikkelaar die de villa’s wil bouwen. Daar leek de VVD bij monde van raadslid Gerritsen het mee eens. Die zag door de villa’s de uitstraling van het poldergebied alleen maar verbeteren en volgens hem passen de bouwplannen in de omgeving.

Quick Scan

De derde coalitiepartij, PvdA, was niet enthousiast over de bouw, maar sloot zich toch – zoals gebruikelijk – aan bij VVD en D66. Die verdedigden zich onder meer met de conclusie van een zogeheten quick scan dat niets de bouw in de weg stond. Maar insprekers betoogden dat die volledig aan hen voorbij was gegaan, terwijl de gemeente aan die slotsom vasthield. Die quick scan, volgens de insprekers het begin van alle ellende, was een zaak van het vorige college en niet bij iedereen bekend, gaf wethouder Floor Gordon toe. De participatie, waarbij haar partijgenoot Aslanjan zich neerlegt, verdient inderdaad verbetering, zei ze. Volgens haar neemt de gemeenteraad in het al jaren door veel emoties omgeven bouwplan zelf een besluit. Dat valt dan in het belang van de voorstanders van de bouw uit, want de coalitie heeft – mede dankzij de PvdA – de meerderheid.

Moreel

Het voortzetten van horeca op de locatie is volgens de gemeente, die zich baseert op eigen onderzoek, niet en naar de mening van de insprekers wél mogelijk. Het gaat er maar om of men kleinschalige of grote horeca bedoelt, zei Sandra Meulenbelt. En Henk Jurriën deed een moreel appel op de gemeente. Volgens hem stond die sinds de plannen waren ingediend aan de kant van projectontwikkelaar Zuiver, schendt zij elke vorm van burgerparticipatie, worden omwonenden en hun argumenten buiten de plannen gehouden en bedient de gemeente zich van drogredenen, foute redeneringen en leugens.

Stedelijk

De gemeente vindt dat het gebied tussen polder en Amstel stedelijk is, terwijl tegenstanders het voor ‘landelijk’ houden. Het verschil is dat in het eerste wel en in het tweede niet omvangrijk gebouwd kan worden. Dat wordt ook de essentie van de inzet bij de Raad van State. Volgens commissielid Stoffels van de ChristenUnie is er wel degelijk sprake van een landelijk gebied en maakt het oude café ook deel uit van het historisch erfgoed. En raadslid Patrick Adriaans van de SP zei dat het nauwelijks pas geeft ter wille van een omstreden bouwplan de regels (qua bestemmingsplan) maar te veranderen. “Als iets niet in een bestemmingsplan past wordt het dubbel belangrijk de omwonenden mee te krijgen”, vond hij.

Niemand langs

Maar volgens de buurtschap is er niemand van de gemeente bij hen langs geweest. Overigens verklaarde ook de Dorpsraad van Nes aan de Amstel zich tegen de bouw. “Het is niet te geloven”, zei Michel Becker van AVA over de gebeurtenissen rond Zwarte Kat. Evenals de bewoners wees raadslid De Looze van GroenLinks is wijziging van het bestemmingsplan (van horeca naar woonbebouwing) af. Hij wilde weten in hoeverre B&W rekenen op een vonnis in hun voordeel bij de Raad van State als het gaat om het volhouden er aan dat het gebied stedelijk en niet landelijk is.

Dat de gemeente langs is geweest bij omwonenden was ook Andreas Ezinga niet opgevallen, die naast het voormalige café woont. “Bij deze buurman in elk geval niet”, antwoorde hij op vragen van Becker en Jacqueline Solleveld (bbA). Hij constateerde met Looze dat de gemeente eerder aan de kant van de projectontwikkelaar dan aan die van de omwonenden staat. Er is volgens Ezinga ook niet onderzocht bij welk volume horeca wél rendabel zou zijn. “De wensen van de naaste bewoners zijn niet meegenomen in de plannen.”

Rusland

Die werden pas openbaar in 2019, terwijl de gemeente zich in wezen al had vastgelegd ten opzichte van Zuiver in 2017, zei inspreker Jan van Schaïk. “Wij zijn totaal niet betrokken bij het haalbaarheidsonderzoek. Er lag al een overeenkomst met de projectontwikkelaar en die moest volgens de gemeente worden nagekomen. Participatie staat wel hoog in haar vaandel, maar in de praktijk is daar niets van te merken. Het lijkt Rusland wel. De overheid moet er zijn voor de burgers, maar het tegendeel is waar.”

De gemeente staat aan de kant van de ontwikkelaar, constateerde Looze. “En die heeft belang bij het zoveel mogelijk geld slaan uit de bouwplannen.” Volgens CDA en BBA is er misschien wel participatie naar de letter, maar niet naar de geest geweest. Dat, zoals Aslanjan zei, bewoners niet van plan waren het café over te nemen (zoals elders wel gebeurt), stuitte op het verzet dat de zaak met de ontwikkelaar als was beklonken, voordat de plannen openbaar werden.

Gordon zei dat ook de provincie Noord-Holland achter de bouwplannen staat en er ter plaatse geen sprake is van zogenaamde lintbebouwing.

5 REACTIES

  1. Café de Zwarte Kat ligt wel degelijk in landelijk gebied. Wie langs de Amstel fietst in dit gebied ziet over het algemeen wat oudere lintbebouwing met weilanden erachter. Maar ja de VVD&D66 worden helemaal dol, als ze een mogelijkheid zien om projectboeren ter wille te zijn. Ik zou de dames en heren van deze partijen dan ook eens willen uitnodigen om met de fiets naar dit perceel te komen en gewoon te kijken. Iedereen ziet dan dat dit landelijk is en dat men dit gebied niet moet verrommelen met 3 boven op elkaar gebouwde moderne villa’s . Één of 2 in historiserende stijl zou me kunnen voorstellen. Wel is het pandje van het oude café totaal vervallen. Daar valt geen eer meer aan te behalen. Of het rendabel is om horeca op dit punt te vestigen weet ik niet. Het ligt wel op een punt waar vele recreatiefietsers, wandelaars, en vaartuigen langskomen. De voormalige eigenaar Jack had hier in zijn gloriedagen ook een aardig lopend café met een kleine lunchkaart, dat bij vele Amstelveners prettige herinneringen oproept. Naast een vaste groep stamgasten kwam vooral in het weekend hier veel jeugd. De tuin erachter en het terras aan de Amstel was met mooi weer altijd goed bezet.

  2. Ik vind dat Frank het mooi beschrijft. Zelf heb ik eens geprobeerd te rekenen of het rendabel te maken is. Ga je uit van wat Frank beschrijft dan kan het uit. Je zal er nooit rijk worden, wel gelukkig. Iemand die er van droomt om uitbater te zijn op een unieke plek zal daar heel gelukkig worden. In die berekeningen heb ik toen ook de restauratie meegenomen van De Zwarte Kat. Het gebouw is dan wel verwaarloosd, in de gevel zitten geen scheuren. Met een nieuw dak en een nieuwe houten aanbouw met moderne keuken heb je het reeds 80% voor elkaar en dat doen wonderen. Dat het scheef staat vond niemand erg, dat zijn die kleine speciale dingen die het juist leuk maken, vakantie in eigen land, een lokaal avontuurtje. Met vele beschikbare vrijwilligers (goede bouwvakkers) zou De Zwarte Kat zeker weer prominent aanwezig kunnen zijn en veel plezier opleveren voor duizenden mensen. Het is een schande dat we als gemeenschap deze mooie plekjes verkwanselen. Geen bestemmingsplan wijziging dus en de eigenaar verzoeken het pand publiek te koop aan te bieden is nog steeds mogelijk.

  3. Eens met Frank en Henk, echter met bezwaar dat een rendabele horecagelegenheid autoverkeer aantrekt voor telkens korte duur. De Amsteldijk en de Nesserlaan zijn daarvoor niet geschikt. Gezien de kronkeligheid van de eerste en de smalte van de tweede is goede alcoholcontrole noodzakelijk.

    • Ik wil u er op wijzen dat in de oude opzet een klein parkeerterrein aanwezig was. Ik heb toen zelden meegemaakt, dat er op de dijk zo maar werd geparkeerd en dat er sprake was van overlast op dit gebied. Met Henk ben ik het eens dat een grootschalige horeca zoals bij Loetje of het Silversantje daar niet kan. Dat is het ook nooit geweest. Wel is het altijd een café geweest waar de loop goed in zat , nooit beredruk, maar wel een gezellige hoeveelheid mensen die daar niet kwamen om zich vol te laten lopen. Trouwens daar lette de vrouw van de uitbater wel goed op. En App de tijd van de echte zuipkroegen is geweest. Een eigenaar kan daardoor namelijk zijn vergunning verliezen.
      Nogmaals ik zou het eeuwige zonde vinden als dit sociale monument wat al eeuwen bestaat van het buurtschap “ De Zwarte Kat” zou verdwijnen. Tot in de 17e eeuw zijn er berichten te vinden dat hier een café gevestigd was. Dit zou wethouder Raat, die zich hard wil maken voor historisch Amstelveen toch moeten aanspreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.