Met financiële steun aan lokale horecabedrijven worden niet via een omweg grote multinationals als brouwerijen geholpen. Voor dat laatste was fractievoorzitter Martin Kortekaas bang, maar dat is ten onrechte antwoordde wethouder Floor Gordon van Economische Zaken vrijdag in een (digitale) informatiemeeting voor raadsleden over de coronacrisis.

Zij wees er op dat de lokale regeling niet voor grote bedrijven is, maar exclusief voor het MKB. “Wij willen dat de zelfstandige ondernemers in Amstelveen niet failliet gaan. Om voor steun in aanmerking te komen, moeten zij kunnen aantonen dat hun problemen door de corona-uitbraak zijn ontstaan. Wij proberen die bedrijven en de werkgelegenheid daar overeind te houden.” Er worden, was een van de elementen in haar betoog, geen blanco cheques gegeven.

Wethouder Gordon

Loket

Sinds vrijdag is een speciaal loket voor ondernemers in Amstelveen open. Medewerkers van de gemeente kunnen alle ondernemers van advies voorzien en werken samen met andere ondersteuningsfaciliteiten, zoals de kamer van koophandel en brancheverenigingen, zegt de gemeente.

Voor acute financiële nood en algemene informatie over de ondernemersregelingen van het Rijk kan men terecht op website www.amstelveen.nl/ondernemen. Vragen kunnen ondernemers mailen naar: ondernemersloket@amstelveen.nl of bellen via 020-5404911.

MKB

Overigens verandert er met de rijksregelingen ongeveer dagelijks wat volgens Gordon. En dat heeft gevolgen voor de bijdragen die de gemeente daar bovenop uit het steunfonds geeft. “Wij geven ondernemers eigenlijk alleen in het MKB, waaronder de horeca, kredieten en hebben contact met alle andere kredietverstrekkers aan die bedrijven”, zegt ze. Gordon heeft wekelijks ook contact met diverse banken, die naar een moeizame houding aan het begin van de crisis nu volgens haar toeschietelijker worden als het om leningen gaat.

Regeling horeca

In een brief aan de gemeenteraad staat dat de gemeente inmiddels een goed contact met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft, liet weten dat er ook een landelijke regeling voor het MKB komt. Daarbij zullen banken ruimhartiger en sneller leningen kunnen verstrekken.

Er is een groep ondernemers die tussen wal en schip dreigt te vallen, gaf Gordon vrijdag toe. Maar zei voegde er aan toe dat B&W dat niet willen laten gebeuren. “Het is duidelijk dat vooral de horeca buiten de huidige regelingen valt. De gemeente wil in ieder geval deze sector steunen met een aanvullende regeling”, staat er in de brief van het college.

Beter contact RVO

De gemeente was eerder zelf bezig met de voorbereidingen voor een kortdurende overbruggingslening aan het MKB, maar uit de inmiddels contacten met de RVO bleek dat als zij een lening zou verstrekken aan bedrijven, die niet meer in aanmerking komen voor een lening bij banken onder staatsgarantie. Door gebrek aan communicatie met het RVO, terwijl de gemeente al klaar stond met overbruggigskredieten, werd Gordon in eerste instantie wrevelig. Maar schijnt nu tot het verleden te behoren en de gemeente wil niet met eigen betalingen die door banken met staatsgarantie uitsluiten.

Sneller

Overigens vroeg raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie vrijdag met name naar de verhoudingen tussen de rijks- en de lokale regelingen. Banken kunnen nu snel, in principe binnen twee of drie weken, kredieten verstrekken, zeggen B&W. “Door deze versnelling en versoepeling van de bancaire leningen lijkt een deel van het acute probleem van het lokale MKB opgelost. Voor versnelling van liquiditeitssteun lijkt een overbruggingskrediet vanuit de gemeente niet meer noodzakelijk”, staat er in hun brief aan de gemeenteraad.

Volgens Gordon horen de snelle ontwikkelingen bij deze tijd. “Wij zijn blij dat dit urgente probleem op deze manier lijkt te zijn opgelost door de banken. Het gaat erom dat we onze ondernemers kunnen helpen. Dat het nu met deze landelijke regeling lijkt te kunnen, is geweldig.” Intussen hoort zij het persoonlijk graag als ondernemers niet bij hun banken terecht kunnen voor een krediet.

 Horeca

Haar verwachting is dat vooral de horeca tussen de wal en het schip valt. Voor die sector werkt de gemeente een aanvullende regeling uit, waarover sinds vrijdag informatie beschikbaar is. De regeling staat van dinsdag (28 april) ook digitaal open en aanvragen kunnen van woensdag (29 april) af in behandeling worden genomen. “Inmiddels is het Rijk ook aan het nadenken over financiële steunmaatregelen en mogelijk een specifiek sectorpakket voor de horeca. Als dat er komt, passen we onze regeling daarop aan”, zegt Gordon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.