Minimaal één mensenrechtenactivist moet jaarlijks naar Amstelveen komen. Dat is althans de bedoeling van de gemeente, bleek dinsdagavond tijdens de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Amstelveen moet een zogenaamde Shelter City worden, stelden PvdA, GroenLinks en D66 voor.

Het gaat bij zo’n mensenrechtenverdediger om iemand die wegens zijn activiteiten in eigen thuisland niet meer kan wonen. Volgens de initiatiefnemers kost het opvangen van zo iemand de gemeente 28.000 euro, waarvan het Rijk tien mille betaalt.

 Nationaal

Overigens zijn er met Amstelveen mee achttien steden in Nederland die zich bij het Shelter City Netwerk hebben aangesloten. In die nationale organisatie ligt ook de handicap, zei Ben Westendorp van Actief voor Amstelveen (AVA) wel.  “Wereldwijd is het nauwelijks ontwikkeld.” Hij was er wel voor maar bracht ook enkele kritische argumenten naar voren. Zoals: “Buiten Nederland zijn er vrijwel geen Shelterplaatsen. En is het niet zinvol andere organisaties die met hetzelfde bezig zijn te steunen, zoals Amnesty International? En wat gebeurt er met de mensen als zij weer terug gaan na dat jaar?” Hij betoogde dat AVA er niet afwijzend tegenover staat, maar een meer uitgewerkt voorstel wil zien.

 Windowdressing

Patrick Adriaans van de SP waarschuwde dat het allemaal ook geen ‘windowdressing’ moet worden. Imago oppoetsen, noemde Pier Rienks van het  CDA dat. Maar dat was wat hem betreft niet aan de orde. “Wij geloven er in.” En Bert de Pijper van de ChristenUnie wilde op termijn wel meer doen dan één mensenactivist hierheen halen, maar zag ook de kans schoon om voor te stellen mensen uit het vluchtelingenkamp Moria op te vangen.

Is dat eigenlijk wel een zaak van de gemeente? Dat vroeg Erik Tricht van de VVD zich af. Het is nu eigenlijk een particulier initiatief, maar het zou eigenlijk een initiatief van het Rijk moeten zijn, vond hij. In totaal haalt Shelter City zo’n vijfentwintig mensenrechtenactivisten naar Nederland. Burgemeester Tjapko Poppens sprak van een ‘mooi initiatief’, maar wilde wel weten wat nu precies van de gemeente en eventueel andere organisaties wordt verwacht. Tijdens de vergadering van 2 juni neemt de voltallige gemeenteraad een besluit.

9 COMMENTS

  1. Verbijsterend. Mooie sier maken met het opnemen van een mensenrechtenactivist, maar al jarenlang een van de grondrechten van de mens, namelijk die op wonen, schenden.

  2. Enkele dagen geleden stond in de grootste krant van NL dat zeer velen van haar achterban alsmede partij prominenten vreesden dat de VVD volledig zou opgaan in de “linkse wol”. Welnu VVD Amstelveen heeft daar blijkbaar niet op willen wachten en is daadwerkelijk alvast helemaal opgegaan in die “linkse wolk”.

    • Vanwege het huisvesten van één mensenrechtenactivist? Toe nou Olaf. 😂😂😂Overigens is mij totaal onduidelijk wat “links” of “rechts” is. De ene keer bedoelt men daar conservatieve/liberale of meer overheidsingrijpen tot zelfs communistische mee. Een andere keer ideeen gebaseerd op de Verlichting / Bijbel/gezin. Kortom allemaal erg vaag, maar “links” of “rechts” bekt wel lekker, maar zegt niet veel.

  3. Linkse wolk’, Frank. Dat is het schrikbeeld van de neoliberale egoïsten die gruwen van duurzaamheid, moreel verantwoord beleid en maatschappelijke solidariteit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.