De Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) bestaat donderdag (17 september) precies dertig jaar. Bescheidener dan het kwart-eeuwfeest, vijf jaar geleden, wordt het die dag gevierd bij Poel’s Up met burgemeester Tjapko Poppens en de onvermijdelijke entertainer en dagvoorzitter Matthijs den Hollander, die overigens officieel al jaren stadsdichter is.

De OA groeide inmiddels uit tot een sterke vereniging van en voor Amstelveense ondernemers, zegt zij. Met net als die clubs in andere gemeenten als belangrijkste doel elkaar te ‘faciliteren, te inspireren en te informeren’. Via onder meer via netwerkbijeenkomsten, zeg maar borrelparty’s, en kennisoverdracht. En de belangen van lokale ondernemers worden door de OA onder meer onder de aandacht gebracht van de gemeentelijke overheid. Dat gaf de verening wil in de loop der decennia een sterke een status. Bij alle zaken die het Amstelveense ondernemersklimaat raken, wordt de OA in een vroeg stadium door de gemeente geraadpleegd en betrokken bij de beleidsvorming, meldt zij.

Bedrijventours

“We hebben met de gemeente een uitstekende verstandhouding”, zegt voorzitter Alphons Böggemann. Dat blijkt volgens hem uit de aanwezigheid van B&W, gemeentesecretaris en raadsleden bij de netwerkbijeenkomsten. “Onze directeur Darshan Sloot gaat met de ook met de bedrijventours van wethouder Floor Gordon mee. Daarnaast vullen we samen jaarlijks het programma ZAAI voor startende ondernemers in en eens in de twee jaar organiseren we de Amstelveense Ondernemer van het Jaar-verkiezing.”

Mijlpalen

Volgens hem heeft de OA bijgedragen aan het bereiken van verschillende mijlpalen voor Amstelveense ondernemers, bijvoorbeeld bij ze opzet van het gemeentelijke team Economische Zaken en het opstellen van de nota economisch beleid. “Andere voorbeelden zijn citymarketing, de circulaire economie, de revitalisering en transformatie van Bedrijventerrein Legmeer en de revitalisering van Bedrijvenpark Kronenburg. Maar we zijn ook betrokken bij de aanleg en vernieuwing van de tramlijn, de aanleg van de N201 en ga zo maar door. Daarbij fungeren we vooral als brug tussen overheid en bedrijfsleven. Waar nodig nemen we natuurlijk een krachtig standpunt in.”

Lockdown

Ook in coronacrisis  periode maakt de OA zich hard voor ondernemers, zegt directeur Darshan Sloot. Volgens haar heeft de vereniging tijden de ‘intelligente lockdown’ ondernemers zoveel mogelijk bijgestaan. “De financiële steun door de landelijke en  plaatselijke overheid kwam gelukkig snel op gang. Onder de noemer ‘Ondernemers voor Ondernemers’ deelden we initiatieven van ondernemers, verbonden die en gaven een podium om hun verhaal te doen. Wij hebben eens te meer de kracht van onze vereniging en loyaliteit van onze leden mogen ervaren.” Er was veel medeleven en begrip in het bedrijfsleven, maar ook dankbaarheid, zegt ze.

Meerwaarde

Volgens haar is het belangrijk juist nu lid te zijn van de OA, terwijl financieel en economisch veel ondernemers de wind tegen hebben en voor hen de toekomst onzeker is. “De verbondenheid en de bereidwilligheid binnen onze vereniging is juist nu zo ontzettend belangrijk”, vindt ze. Alle leden wil zij op het hart drukken dat ook volgend jaar te blijven, ondanks financiële tegenslag. En alle bedrijven die nog geen lid zijn, moeten dat nu volgens haar worden. “In de 30 jaar van ons bestaan hebben we laten zien dat we ons motto ‘Meer voor elkaar’ waarmaken en Amstelveense ondernemers op alle mogelijke manieren ondersteunen.”

MKB

Voorzitter Alphons Böggemann was de notaris die in 1990 de oprichtingsakte deed passeren en de verenigingsstatuten samenstelde. Hij stapte toe op verzoek ook in het bestuur en werd later voorzitter.

Inmiddels telt de OA een kleine 250 aangesloten bedrijven en vertegenwoordigt de vereniging een aanzienlijk deel van het Amstelveense mkb. Van het ledenbestaand is 35% zzp’er, 60% mkb’er en 5% multinational. Ook het MBO College Amstelland, de vier Amstelveense scholen voor voortgezet onderwijs, culturele en maatschappelijke instellingen zijn ook lid, om verbinding met het bedrijfsleven te maken of te houden.

Leden van het eerste uur zijn onder meer: Bouw- en aannemingsbedrijf De Heemraad, Accon avm, Brockhoff Makelaars, Brommer B.V., Brother International, Gebr. Gorter B.V., Netjes Beheer, ING, Isero IJzerwaren B.V. (voorheen Estoppey), KLM, KPMG, Rabobank en Van Lenning notariaat (destijds Notariskantoor Böggemann).

Foto van bestuur en bureau (vlnr): Jeroen Franken (Blue Fish Social Media), Erwin van der Rijt (BDO), Darshan Sloot (directeur OA), Linda van der Hoorn (Horizon Projecten), Saskia Lang (Langblok advocaten), Brian Speelman (ondernemer en founder Centralpoint), Rob van den Helder (Van den Helder Advies), Alphons Böggemann (voorzitter OA). Niet op de foto: Carmen Strijk (Rabobank Amstel en Vecht), Jelena van Baaren (Event Manager OA).Fotografie Orhan Sahin

3 REACTIES

  1. ‘Inmiddels telt de OA een kleine 250 aangesloten bedrijven en vertegenwoordigt de vereniging een aanzienlijk deel van het Amstelveense mkb.’

    Felicitaties met het 30-jarig bestaan zijn natuurlijk op zijn plaats, maar ik heb toch ook wel wat kanttekeningen. Met 250 leden vertegenwoordig je naar mijn idee namelijk niet ‘een aanzienlijk deel’ van het Amstelveense MKB als je weet dat het aantal in Amstelveen ingeschreven bedrijven volgens de laatste economische agenda 8.616 bedraagt. Dan kom je uit op nog geen 3 %. De overige 97 % is dus geen lid en kan dus niet rekenen op de bijkans ongelimiteerde aandacht die het college heeft voor de Ondernemersvereniging Amstelveen.

    Verder is het ledenaantal van OA al jaren stabiel. Kennelijk lukt het ze ook niet om meer ondernemers aan zich te binden dan die 250. Misschien is groei geen doel op zich, maar roep dan ook niet dat je de spreekbuis bent van ondernemend Amstelveen en zou de gemeente zich misschien ook eens wat meer moeten focussen op die niet-leden.

  2. Iedereen die ertoe doet is blij met hofnar Matthijs den Hollander. Die is feitelijk lid van het lokale politieke establishment. Van hem hoeft niemand kritische vragen te vrezen, evenmin als van de lokale ‘journalisten’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.