Er is weer een gemeentelijk monument bij. Schokland 14  in Randwijck, waar tot eind vorig jaar het Europees Go Centrum was gevestigd, is als zodanig aangewezen. Voor dat er in kwam, was het gebouw een telefooncentrale. Volgens de gemeente en de provinciale organisatie Mooi Noord-Holland heeft het door Rijkswaterstaat ontworpen pand cultuurhistorische waarde.

Zestiger jaren

De buitenkant is gaaf behouden gebleven en daardoor monumentwaardig, oordeelt de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland. Volgens haar schuilt de cultuurhistorische waarde erin dat de voormalige telefooncentrale een zichtbaar bewaarde herinnering is aan het lokale en nationale telefoonwezen dat in de twintigste eeuw een stormachtige ontwikkeling doormaakte.

Nutsgebouw

Hoewel het pand op nationaal niveau niet uniek is, is het als nutsgebouw voor de gemeente Amstelveen wel degelijk bijzonder, schreef MOOI Noord-Holland op 3 december in haar onderbouwing. De Erfgoedcommissie adviseerde het college het aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Wethouder Herbert Raat van cultuur  en monumenten is het daar mee eens. “De voormalige telefooncentrale is een ankerpunt binnen de ontwikkeling van de telefonie in de 20ste eeuw en laat zien hoe zorgvuldig de Rijksgebouwendienst dit soort voorzieningen ontwierp”, zegt hij.  “In samenhang met de omringende bebouwing uit de jaren zestig is het ook van grote stedenbouwkundige waarde. Het laat goed de historische ontwikkeling van het gebied zien. Wij hechten er grote waarde aan om de geschiedenis van Amstelveen zoveel mogelijk te bewaren voor latere generaties.”

Herinrichting

De Nederlandse Go Bond, die er eerst was gevestigd, verhuisde naar Nieuwegein, waar het onderdak kreeg van de Kon. Nederlandse Biljart Bond en de Nederlandse Dart Bond. Het Europees Go Centrum bestaat namelijk niet meer.

Het interieur van de voormalige telefooncentrale is al ten behoeve van de Go denksport zodanig gewijzigd dat het buiten de bescherming van een gemeentelijk monument valt. Maar juist daardoor kan het pand gemakkelijker een nieuwe bestemming krijgen, meldt wethouder Floor Gordon (D66) van Ruimtelijke Ordening. Er zouden dus woonruimten of kantoren in kunnen worden aangebracht. De buitenkant moet wel in oorspronkelijke staat blijven.

Enkele jaren geleden, voordat Villa Randwijck er was, werden naar het Go Centrum de activiteiten van wijkcentrum De Laagte verhuisd. De Laagte moest gesloopt worden in verband met de bouw van Nifterlake, een vestiging van Ons Tweede Thuis.

Foto’s: Amstelveenweb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.