Omdat de gemeente er in alle talen over zweeg, is nu pas via rouwadvertenties en een stuk van Jan Peter Balkenende bekend dat voormalig CDA-raadslid Fred Schneider op 95-jarige leeftijd is overleden. Hij maakte 26 jaar, tot 1998, deel uit van de gemeenteraad, eerst voor de KVP, later voor Christelijk Amstelveen (waarmee Amstelveen op de eenwording vooruit liep) en tenslotte voor het CDA. Jarenlang was hij ook fractievoorzitter.

Ex-premier Jan Peter Balkenende, die in 1982 ook lid werd van de raadsfractie en die onder meer uit die periode bekendheid geniet om zijn ‘kroketten-motie’, waar de gemeenteraad nog steeds het uitdelen van kroketten om 22.30 uur aan dankt, schrijft in het Amstelveens Nieuwsblad dat Schneider een scherp oog had voor maatschappelijke ontwikkelingen, een sociaal hart en wist wat er in de samenleving speelde. Ooit werd op zijn instigatie een pad aangelegd in wat nu het Stadshart en naar hem genoemd. Hij had ontdekt dat mensen er moeite hadden met oversteken.

In de keer

“Fred was iemand bij wie je als jong raadslid in de leer kon gaan: Hij vertelde over bestuurlijke issues, politieke gevoeligheden en politieke profilering”, meldt Balkenende. Cultuur had zijn warme belangstelling, evenals de herbouw van het Stadshart en was begaan met kwetsbaren in de samenleving. Dat blijkt ook uit de rouwadvertentie die CDA Amstelveen aan hem wijdde. Hij maakte deel uit van veel raadscommissies, veel meer dan er nu zijn en nog gepresideerd door een wethouder, want het duale stelsel bestond nog niet. “Hij was in staat bruggen te slaan met andere partijen waarmee hij altijd goede relaties.”

Humor

Zowel het CDA als Balkenende prijst zijn gevoel voor humor. Geen man van veel woorden, maar iemand die kort kon zeggen hoe hij er over dacht. Hij werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau, kreeg de gouden eremedaille van de gemeente Amstelveen en de gouden erespeld van Amsterdam. “Zijn leven had betekenis, juist wegens zijn inzet voor de ander”, schrijft Balkenende.

Fred Schneider werd na een uitvaartdienst in de kapel daar in besloten kring een dag voor Pasen (stille zaterdag) bijgezet in het familiegraf van de R.K. Begraafplaats Buitenveldert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.