Minder dan de eerder door B&W gemelde € 42.000 krijgt het Amstelveens Nieuwsblad uit het gemeentelijke noodfonds, nu dat blad ook van het Rijk geld ontvangt. Minister Arie Slob stelde elf miljoen euro beschikbaar voor lokale media (nieuwsbladen en omroepen) die door de coronacrisis in financiële nood zijn geraakt. Overigens was de ministeriële hulp een sigaar uit eigen doos, kan met in vakkringen beluisteren, want die elf miljoen was al eerder gereserveerd voor steun aan regionale en lokale onderzoeksjournalistiek en media-experimenten.

De gemeente, die drie mille per nummer aan het Nieuwsblad geeft, houdt dat nu niet tot 1 juni maar tot 15 mei vol. Zij draagt zo bij om naar haar zeggen de berichtgeving te continueren, maar inmiddels zouden ook de Slob-gelden daarin voorzien. Vandaar dat er opnieuw gesproken is met de Barneveldse uitgever BDU van het blad, zegt wethouder Rob Ellermeijer.  “Het is goed dat minister Slob ook onderkent dat huis-aan-huiskranten, die door de coronacrisis in nood zijn geraakt, moeten worden geholpen. Wij verlenen sinds medio maart steun aan het Amstelveens Nieuwsblad. Juist in deze tijd is het belangrijk dat Amstelveners kunnen blijven beschikken over actuele informatie over hun omgeving.”

15 mei

Maar de bijdrage van de minister uit een tijdelijk steunfonds heeft wel iets veranderd, vindt hij. Met het Amstelveens Nieuwsblad is afgesproken dat de gemeentelijke steun tot 15 mei blijft bestaan en daarna wordt aangepast, waarbij de gemeente rekening houdt met wat de krant uit Den Haag krijgt. Volgens de gemeente kan het Amstelveens Nieuwsblad de berichtgeving voortzetten in afwachting van rijkssteun. Maar dat is niet het einde van de gemeentelijke hulp. “Voor de periode daarna zullen wij nadere afspraken maken over de aanvullende steun vanuit de gemeente”, zegt Ellermeijer.

Andere media

Hij benadrukt dat de steun niet voorbehouden is aan de krant, hoewel dat wel het eerste medium was waar de gemeente aan dacht. Maar volgens hem komen ook andere door de coronacrisis financieel getrokken media voor steun in aanmerking. “Lokale media vervullen een cruciale rol en moeten in staat zijn hun berichtgeving voort te zetten,” zegt hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.