VVD-raadslid Victor Frequin heeft woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving fel bestreden dat de gemeente bezuinigd op hey sociaal domein. Ook wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) zei dat de regelingen voor de minima in Amstelveen beter zijn dan die in Amsterdam.

Frequin constateerde bij de behandeling van de jaarstukken dat de gemeente vorig jaar € 100 miljoen in het sociaal domein stak, waarvan ruim € 39 miljoen naar de inkomensregelingen. “Daar staan baten van het rijk tegenover”, gaf hij toe.

Goed uitgepakt

Maar het saldo van lasten en baten in het sociaal domein was in 2020 ruim € 56 miljoen en in 2019 nog meer dan € 50 miljoen, een stijging van bijna 11%, rekende hij de commissie voor. Ten opzichte van 2015 (het jaar waarin het Rijk heel het sociaal domein over de schutting van de gemeente gooide) zelfs 31 procent, zei Frequin. “Zoals eerder in deze commissie gezegd wil ik hier alle suggesties alsof er in Amstelveen bezuinigd wordt op het sociaal domein naar het rijk der fabelen verwijzen. Er kan veel gezegd worden over de decentralisatie van deze taken van het Rijk naar de Gemeente, maar voor de inwoners van Amstelveen heeft dit goed uitgepakt. Laten we allemaal blij zijn dat de gemeente dit kan opbrengen.”

Slachtoffers

De SP zag, zowel bij de behandeling van de jaarstukken als in mondelinge vragen, vooral een ambtelijke praktijk die nogal vijandig tegenover cliënten in het sociale domein staat. SP-er Wil Roode vond dat de gemeente niet correct met de 67 in Amstelveen wonende slachtoffers van de toeslagenaffaire omgaat, waar het gaat om schulden van hen aan derden. Die zouden door de gemeente moeten worden betaald.

Bij de mondelinge vragen van haar toonde Van Ballegooijen zich duidelijk gegriefd door de voortdurende aantijgingen van de SP, ook in de media. Dat frustreert volgens hem het vertrouwen van de burger. De SP gaat naar zijn mening teveel uit van wantrouwen jegens het ambtelijke apparaat en Roode misbruikt haar positie als burgerraadslid om de ene na de andere bezwaarprocedure te starten, veelal gebaseerd op individuele casussen, waarop de wethouder in het openbaar niet zei te kunnen ingaan.

Jeugd

Zwaar bij tilden vrijwel alle fracties aan de stijgende kosten van de Jeugdzorg en Stieneke Kruijer van GroenLinks constateerde dat in het sociale domein wordt gekampt met vertraging door ambtelijke onderbezetting. Men kan het op papier wel allemaal goed op orde hebben, maar uiteindelijk gaat het om de uitvoering, zei ze. Kruijer wilde weten of het gebrek aan capaciteit tijdelijk of structureel was.

Dat de digitalisering toeneemt, zoals uit de jaarstukken bleek, mag dan mooi zijn voor de gemeente, maar veel burgers willen nu eenmaal een loket met een persoon er achter. De moderne manier van handelen moet volgens Kruijer een toevoeging zijn in plaats van een vervanging. “Burgers willen nu eenmaal met een mens praten en niet met een apparaat”, zei ze.

Op de foto: VVD-raadsleden Bas Zwart (links) en Victor Frequin

1 REACTIE

  1. “Te veel wantrouwen naar het ambtelijk apparaat”. Hoe zou dat nou komen, gezien al die blunders die in Den Haag begaan worden. Blijkbaar gaat de politiek uit (m.n. de VVD&D66, maar ook de PvdA) van de luiheid en slechtheid van de uitkeringsgerechtigde en weigert ze ronduit haar eigen falen toe te geven.
    Heel kinderachtig weer dat de gemeente Amstelveen zich ook weer in die zaak van die toeslagen uitermate formeel opstelt, terwijl er aan de andere kant met miljoenen gesmeten kan worden. ( zie Cobra).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.