Op  zondag 21 maart (16.30 uur) wordt het ‘Stabat mater dolorosa’ van de Franse barokke componist Marc-Antoine Charpentier uitgevoerd in een muzikale vesper in de Kruiskerk, van der Veerelaan 30a. Wegens de coronabeperkingen worden er in de kerk slechts dertig mensen toegelaten.

Vooraf aanmelden is dus verplicht. Dat kan via cantate@kruiskerk-amstelveen.nl. Voor mensen die thuis de vesper willen volgen, zendt de Kruiskerk ook een live-stream uit. Die kan vanaf 16:30 uur gevolgd worden via www.kerkdienstgemist.nl of via een link op de website van de Kruiskerk, www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Geen koorzang

Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, is voor deze muzikale vesper een ‘Stabat mater’ uitgezocht. Door de solisten Arleen van Wijland (sopraan) en tenor Joost van Velzen ui te vieren. Zij worden begeleid door een klein barokensemble onder leiding van Henk Trommel, de cantor-organist  van de Kruiskerk. Hij speelt zelf ook zowel op het kistorgel als op het grote orgel. Hanna Rijken, musicus en theoloog, is de liturg.

Vastentijd

Charpentiers Stabat mater is een onderdeel van zijn tien ‘Meditaties voor de Vastentijd’, waarin de weg van Jezus Christus tot aan zijn kruisiging muzikaal wordt uitgebeeld. Het Stabat mater, van oorsprong een middeleeuwse gedicht, is in de loop der eeuwen vele malen op muziek gezet. Het is waarschijnlijk zo populair geworden omdat in de tekst ‘wijzelf’ naast Maria, Jezus’ moeder, staan en met haar meelijden als zij haar stervende zoon ziet.

Op de foto Arleen van Wijland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.