De Noord-Hollandse politici van GroenLinks roepen hun collega’s in de provincie en beoefenaars van amateurkunst- en cultuur op zich sterk te maken voor lokale kunst en cultuur. Zij willen dat de door het Rijk aan gemeenten gegeven geld voor de amateur cultuur ook daar terecht komt. De Amstelveense fractie van GL in de gemeenteraad heeft die oproep niet getekend, zegt wel achter de inhoud te staan, maar volgens raadslid Stieneke Kruijer een andere weg te bewandelen.

Op woensdag 3 maart blijkt er een bespreking met raadsleden te zijn over cultuur. Het moment waarop GroenLinks in Amstelveen wethouder Herbert Raat van cultuur wil ondervragen over de positie van de amateur kunst- en cultuurverenigingen.

Vinger aan de pols

“We zullen dan ook informeren / controleren of het geld dat Amstelveen uit Den Haag

kreeg om de amateurkunst in deze coronatijd te ondersteunen, ook werkelijk daar terecht is gekomen”, zegt Kruijer. “Vinger aan de pols houden dus.” Amstelveen heeft van het Rijk ruim zes ton gekregen van de 150 miljoen die voor amateurkunst beschikbaar is gesteld.

De Noord-Hollandse GroenLinks-politici willen dat de lokale toneelverenigingen in dorpen en steden weer voorstellingen kunnen geven, in het kleine theatertje een filmklassieker kan draaien en muziekscholen op volle toeren draaien, zoals vóór de uitbraak van het virus.

Kleine c

“We hebben het hier over cultuur met een kleine c”, zeggen politici uit achttien gemeenten en Provinciale Staten. “Over de honderden culturele verenigingen en stichtingen die met nog veel meer vrijwilligers actief zijn in onze provincie om de schoonheid en het verdriet, de creativiteit en de inspiratie uitdrukking te geven. Ze zitten in zwaar weer. En hun publiek dus ook. We missen een belangrijk verbindend element in onze lokale samenleving.”

Zij vinden het naar hun zeggen bijzonder ernstig dat de kleinschalige cultuur grote problemen heeft en willen daar hun schouders onder zetten. “Daarom doen we een oproep aan lokale politici de coronasteun die vanuit het Rijk voor kunst en cultuur aan gemeenten beschikbaar wordt gesteld ook daadwerkelijk aan die doelen te besteden.”

Dilemma

Het gaat ook voor de kleinere gemeenten om tienduizenden euro’s. Maar de middelen zijn niet formeel geoormerkt en kúnnen vrij besteed worden. Bijvoorbeeld om tekorten in het sociale domein te dekken. “Dat zijn hele nare dilemma’s, want onderwijs en zorg zijn óók zo belangrijk”, geven de politici toe. “Voor deze dilemma’s hebben wij als GroenLinksers natuurlijk oog. Maar voor die andere doelen worden door het Rijk ook coronamiddelen beschikbaar gesteld en die kunnen gemeenten daarvoor bestemmen. Kunst en cultuur zijn geen luxegoed. Ze geven kleur aan het leven, juist in een tijd van verschraling.”

Zij doen ook een oproep aan vrijwilligers in de lokale kunst en cultuur. “Spreek je buurvrouw die wethouder of gemeenteraadslid is aan”, adviseren zij. “Spreek in bij de raadsvergadering en breng het belang over het voetlicht, net zoals de ondernemersvereniging en de sportclub dat (terecht) doen. Beleg een videovergadering met de collega’s in je gemeente, weet wat dat coronabudget voor cultuur is, formuleer een gemeenschappelijk standpunt en benoem een woordvoerder die gaat inspreken.”

De  oproep is onder meer ondertekend door de fracties i Haarlemmermeer, Weesp, Haarlem, Bergen, Medemblik, Ouder-Amstel, Texel, Waterland, Hollands Kroon, Castricum, Alkmaar, Edam-Volendam, Oostzaan, Den Helder, Wormerland, Langedijk, Landsmeer, Heemstede  en Robert Zaal van Provinciale Staten van Noord-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.