Hoewel volgens het Commissariaat voor de Media RTV Amstelveen de enige lokale omroep is en tegen de wil van de gemeenteraad een uitzendlicentie van haar kreeg, blijft wethouder Rob Ellermeijer blijkbaar achter concurrent stichting AAN! ( Actueel Amstellands Nieuws) staan. Die krijgt dan wat hem betreft een gelijke subsidie als RTVA, ongeveer 60 mille. RTVA vindt dat een versnippering van geld.

De omroepsubsidie niet meer zijn dan het richtbedrag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Negatief

Tot het uiterste heeft de wethouder geprobeerd AAN! in de plaats van RTVA te laten uitzenden. Tijdens een hoorzitting van CvdM pleitte hij voor het ‘negatieve advies’ waartoe de meerderheid (voornamelijk de coalitie) van de gemeenteraad had besloten. Maar de criteria die de gemeente hanteerde bleken er meer dan die van het CvdM. Overigens is niet duidelijk of stichting AAN! voldoet aan al de gemeentelijke voorwaarden. Maar tijdens de hoorzitting in Hilversum noemde de gemeente wel voor de drie dagen eerder opgerichte stichting een ‘serieuze’ kandidaat, die ook geenszins wil samenwerken met RTVA. De laatste zegt wel de hand te hebben uitgestoken. Drie bestuursleden van de nieuwe omroep komen trouwens van de oude. Overigens heeft voorzitter Bas de Haan zich inmiddels terug getrokken.

Medialandschap

Hoewel de gemeente liever zal dat RTVA verdween, noemt Ellermeijer nu de twee omroepen, waar van één met en één dus zonder licentie, een ‘verrijking’ van de lokale nieuwsvoorziening.  “Het medialandschap verandert, zo ook de manier waarop mensen nieuws consumeren”, verdedigt hij nu zijn voorstel aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder is het belangrijk nieuwe initiatieven te stimuleren. Hij zegt dat de nieuwe omroep ook nieuwe doelgroepen bereikt. Hoewel: “Dat geldt voor de nieuwe initiatieven maar ook voor de gevestigde partijen.”

Zorgplicht

Het Commissariaat voor de Media heeft RTVA aangewezen als lokale omroep van Amstelveen en de licentie verstrekt, geeft hij toe. RTVA valt hiermee onder de zorgplicht van de gemeente voor het bekostigen van het functioneren van de aangewezen media-instelling.

Maar de gemeente wil de nieuwe omroep allerminst laten vallen. Die gaf ondertussen gehoor aan de uitnodiging van de gemeenteraad om met nieuwe initiatieven te komen, zegt zij. ‘AAN! zocht hiertoe met succes de samenwerking met de regionale partner NH Media.’

Volgens B&W benut de door het CvdM niet tot dé lokale omroep van Amstelveen verheven stichting via internet alle media kanalen en kan die, dankzij de samenwerking, de licentie van NH Media gebruiken.

4 REACTIES

  1. En daarom hebben we in Amstevleen ook twee door de gemeente betaalde sportbedrijven? twee door de gemeente betaalde bibliotheekinstellingen? Twee doro de gemeente betaalde welzijnsinstellingen? Twee door de overheid betaalde openbare middelbare scholen? Twee publieke waterbedrijven? Twee gemeentelijke diensten voor afvalophaal? Twee gemeentelijke concurrerende plantsoenendiensten? Toch? o wacht we hebben er telkens maar EEN.

    En het komt echt niet voort uit persoonlijke rancune jegens RTV Amstelveens en diens bestuurders. Nee toch?
    En daarom gaat Rob Ellermeijer annex de VVD man de alle principes van behoorljik bestuur overboord gooit gewoon zijn vriendjes financieren bij AAN. Een private stichting die op sociale media op voorwaarde dat de gemeente betaalt nog extra belastinggeld mag krijgen vanuit NH Media zodat ze eens in de zoveel tijd iets op NH Nieuws TV mogen uitzenden en verder op facebook, youtube en hun website stoer lopen doen en RTV Amstelveen waar ze zelf eerst allemaal trots werkten, afzeiken en vooral niet mee samen willen werken. Gefeliciteerd Amstelveen u bent de eerste gemeente straks waar de gemeente TWEE meida-instellingen op deze wijze financiert.

    Ow wacht men financiert al 48.000 euro op jaarbasis aan AmstelveenZ, die VVD gelieerde uitgave voor ‘communicatie’ en ‘externe producten’. En 124.000 euro gaat er per jaar naar het Amstelveens Nieuwsblad van BDU Media. (dit stond in antwoorden op vragen over externe kosten nav raadsvragen). Trouwens ook vrij hoge juridische kosten worden vermeld tot 150.000 euro. Hoeveel is daarvan besteed om te trachten RTV Amstelveen te liquideren?
    Leve de onafhankelijjke media?!

    (naschrift: Als ik Johan Bos zou heten zou ik me zwaar benadeeld voelen. Dit blog krijgt toch 0,0 euro!? Maar draagt behoorlijk bij aan een vorm van kritische benadering….Johan heb je daadwerkelijk nergens subsidiegeld gevraagd? Ook niet aan dat fonds dat nu ook geld aan het uitdelen is voor onbekende producties? Als het antwoord nee, is complimenten!)

  2. Dit zegt het B&W voorstel an de gemeenteraad:
    de subsidieaanvragen van de stichtingen RTVA en AAN! langs dit kader te behandelen en voor beide omroepen voor 2021 een bedrag van €60.444,- toe te kennen.

    Volgens VNG is 1,39 euro per huishouden het richtsnoerbedrag. Amstelveen telt 43.485 huishoudens waarmee men op dit bedrag uitkomt. Dat is wel voor EEN omroep. Dit is in tegenstelling tot wat dit artikel meldt als ik het goed begrijp PER omroep en niet gedeeld door twee. Maar blijft raar!

    https://vng.nl/sites/default/files/2020-08/bedragen-voor-lokale-omroep-in-gemeentefonds-2021-augustus-2020.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.