Het versnipperen van een toch al lagere subsidie dan waar in haar begroting van werd uitgegaan over twee lokale omroepen is onzin, vindt het bestuur van RTVA, de enige die van het Commissariaat voor de Media  (CvdM) een licentie kreeg. Volgens voorzitter Roel Smit kan geen van de partijen zo een volwaardig omroepaanbod realiseren. Hij vroeg de gemeenteraad niet met de tweedeling akkoord te gaan. Overigens wil RTVA een subsidie van € 157.000.

De gemeente zegt voortdurend de lokale journalistiek te willen versterken, maar dat doel raakt volgens RTVA steeds verder uit het zicht.

Brief

Het bestuur zegt in een brief aan B&W en de gemeenteraad, graag bereid te zijn om de mogelijkheden van samenwerking met de stichting AAN! op korte termijn te onderzoeken.  Dat zei Smit trouwens al tijdens een onlangs gehouden ‘beeldbepalende’ meeting met raadsleden. Maar stichting AAN! wil daar niets van weten.

Hoewel de voorzitter sprak over een frisse aanpak die de nieuwe omroep zou tonen, slaagde hij er niet in te bewijzen waar het frisse dan in zat. Blijkens haar eigen beleidsplan en de uitingen op internet verschilt de aanpak niet van die van RTVA. Alleen beschikt AAN! niet over een licentie (vergunning om uit te zenden via radio en televisie), die het mogelijk maakt via alle kanalen actief te zijn. “Dat maakt sommige doelgroepen toch moeilijker bereikbaar”, zegt Smit. Volgens het bestuur moet samenwerking met AAN! snel worden onderzocht “om gezamenlijk de Amstelveense gemeenschap echt een dienst te bewijzen.”

NH Media

Eerder was het de bedoeling van RTVA samen te werken met NH Media en een professionele redactie op te zetten. Toen bleek dat de gemeente daarin niet wilde investeren, haakte NH Media af, zegt RTVA, die besloot weer zelfstandig verder te gaan. Stichting AAN! werkt nu blijkbaar (tot nu toe ongesubsidieerd) wel samen met NH Media.

Sinds eind oktober maakte RTVA een aantal nieuwe programma’s op internet, sociale media en het Amstelveense tv-kanaal. “Wij hebben altijd laten weten graag samen te werken met andere partijen uit de Amstelveense samenleving, die een positieve bijdrage willen leveren aan de lokale journalistiek”, meldt het station.

Professioneel

In de brief aan de raadsleden schrijft RTVA dat opnieuw bleek dat continuïteit en een volwaardig programma op langere termijn slechts gegarandeerd kunnen worden als een zender niet uitsluitend met vrijwilligers werkt. En daartoe zou de lokale omroep zijn veroordeeld als de gemeentelijke bijdrage beperkt blijft tot het wettelijk verplichte minimum van circa 5.000 euro per maand, nauwelijks voldoende om de vaste kosten te kunnen betalen, zegt de omroep.

“Een lokale omroep kan slechts kwaliteit leveren als een zekere professionele ‘backbone’ bestaat. Zo’n beperkte professionele staf maakt het mogelijk naast de eigen taken, stagiairs en vrijwilligers te begeleiden en hen te helpen de juiste journalistieke keuzes te maken,” schrijft zij. Het RTVA-bestuur heeft een begroting opgesteld, waarop een gemeentelijke bijdrage van 157.000 euro prijkt. “Deze begroting is, inclusief de betaling van de parttime vakmensen, beperkt tot de strikt noodzakelijke kosten”, zegt RTVA.

De omroep wijst er op dat volgens een recent rapport van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur die 157 mille ook ongeveer het minimumbedrag is dat voor een gemeente als Amstelveen noodzakelijk is om op termijn een volwaardige lokale omroep in stand te houden.

9 REACTIES

  1. Ook even hier reageren: En volgens de redenatie van de VVD-wethouder hebben we in Amstelveen ook twee door de gemeente betaalde sportbedrijven? twee door de gemeente betaalde bibliotheekinstellingen? Twee door de gemeente betaalde welzijnsinstellingen? Twee door de overheid betaalde openbare middelbare scholen? Twee publieke waterbedrijven? Twee gemeentelijke diensten voor afvalophaal? Twee gemeentelijke concurrerende plantsoenendiensten? Toch? o wacht we hebben er telkens maar EEN.

    En het komt echt niet voort uit persoonlijke rancune jegens RTV Amstelveens en diens bestuurders. Nee toch?
    En daarom gaat Rob Ellermeijer annex de VVD man de alle principes van behoorljik bestuur overboord gooit gewoon zijn vriendjes financieren bij AAN. Een private stichting die op sociale media op voorwaarde dat de gemeente betaalt nog extra belastinggeld mag krijgen vanuit NH Media zodat ze eens in de zoveel tijd iets op NH Nieuws TV mogen uitzenden en verder op facebook, youtube en hun website stoer lopen doen en RTV Amstelveen waar ze zelf eerst allemaal trots werkten, afzeiken en vooral niet mee samen willen werken. Gefeliciteerd Amstelveen u bent de eerste gemeente straks waar de gemeente TWEE lokale media-instellingen op deze wijze financiert met belastinggeld. En dat nog wel in een verder commerciele markt…

    Ow wacht men financiert al 48.000 euro op jaarbasis aan AmstelveenZ, die VVD gelieerde uitgave voor ‘communicatie’ en ‘externe producten’. En 124.000 euro gaat er per jaar naar het Amstelveens Nieuwsblad van BDU Media. (dit stond in antwoorden op vragen over externe kosten nav raadsvragen). Trouwens ook vrij hoge juridische kosten worden vermeld tot 150.000 euro. Hoeveel is daarvan besteed om te trachten RTV Amstelveen te liquideren?
    Leve de onafhankelijjke media?!

    (naschrift: Als ik Johan Bos zou heten zou ik me zwaar benadeeld voelen. Dit blog krijgt 0,0 euro vanuit de lokale overheid! Maar draagt behoorlijk bij aan een vorm van kritische benadering…. complimenten daarvoor!)

  2. Ongelofelijk. Deze graaistichting kan echt niks anders dan geld graaien?

    Al jarenlang hetzelfde liedje. Gewoon zeiken om geld bij de gemeente. Niet tevreden zijn met datgene wat je krijgt. Wat mij betreft had de gemeenteraad hun woord gehouden en de subsidie naar 0 euro bijgesteld.

    Dit bedrag moeten ze gewoon blij mee zijn. In het land en de regio om ons heen hebben lokale omroepen hetzelfde en kunnen prima functioneren. Gewoon minder praatprogramma’s en terug naar de inhoud. Bewijs je zelf eens voor je je hand weer moet ophouden….

  3. Ik snap je punt Daniel. Alleen….
    De VVD-wethouder en een aantal partijen in de gemeenteraad verwachten voor relatief geld een kwaliteitsniveau televisie en online van het niveau van de NPO en RTL die heeeeeeeel veel geld te besteden hebben. Als we om ons heen kijken krijgt grote broer Publieke Omroep Amsterdam waar ook AT5 onder valt heel veel meer geld en kan dan ook een betere kwaliteit leveren.

    Om ons heen kijken? Naast Amsterdam is er Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer Die hebben vooral muziekradiozenders en kabelkranten als televisie en/of radio op tv. Zou moeten uitzoeken hoeveel geld die krijgen precies.

    Kortom het is de wethouder en een aantal gemeenteraadsfracties die enerzijds een hoge kwaliteit verwachten voor een klein budget, op de omroepdirectiestoel gaan zitten vervolgens boos worden dat het NPO-niveau niet gehaald wordt.

    Ga maar na wat kost alles bij televisie: apparatuur, inhuur personeel, techniek, auteursrechten, verbindingen, etc etc. En dan heb je ook nog radio. Wie denkt met 60.000 euro een volledig professionele omroep te kunnen runnen komt van een koude kermis thuis.

    AAN probeert als private stichting ook overheidsgeld te krijgen om vervolgens dan weer met overheidsgeld van NH Media te werken om op internet aan de slag te gaan omdat ze denken het beter te kunnen en te weten. En dat van ex RTV Amstelveen mensen.
    Diens voorzitter die niet van RTV Amstelveen afkwam, haakt voortijdig af nog voor een subsidiebesluit is genomen.

    De echte graaiers zitten ergens anders. DE VVD-gezinte AmstelveenZ 48.000 euro aan belastinggeld per jaar. Voor propaganda! AmstelveensNieuwsblad (BDU) 124.000 euro aan belastinggeld. En juridische ‘adviseurs’ die bezig waren onder meer RTV Amstelveen te verjagen (max 150.000 euro). En al die externe bureaus.

  4. Nou ‘transparnaticus’,

    Het lijkt er sterk op dat je verbonden bent aan RTV Amstelveen. Je reacties lijken sprekend op die van ene meneer Visser. Het ligt volgens jouw allemaal aan de VVD en het ligt aan iedereen, behalve RTVA. Wie houd je nou voor de gek?

    Ik heb dat al eens eerder aangegeven in een reactie ergens in het blog. RTV Amstelveen heeft in de historie alle kansen gehad om er wat van te maken. Steeds als ze, in mijn ogen, lekker bezig waren, moest die goede periode weer afgesloten worden met een opgehouden handje bij de gemeenteraad. Daarna kelderde de kwaliteit weer drastisch. Hand in eigen boezem steken? Uiteraard niet…

    Ik heb ook nog het verhaal in het geheugen gegrift dat een hele club medewerkers opgestapt is. Ik vind het vooral van durf en lef spreken dat ze zelf maar wat zijn gaan opstarten. Dat doen vrijwilligers niet zomaar. Waar rook is, is vuur. De reactie die het bestuur van RTVA een dag later op hun site plaatste, was alles behalve een reflectie op eigen handelen. En weer dat wijzen naar anderen.

    De Amstelveense volksvertegenwoordiging, in dit geval een meerderheid in de gemeenteraad, heeft eerder een voorstel aangenomen om de subsidie naar niks af te bouwen. Ik denk dat Rtva in zijn handen mag wrijven dat ze ook maar iets van geld krijgen. In plaats van dankbaarheid, weer een handje ophouden.

    De tijd zal het moeten leren, maar Amstelveen was wat mij betreft toe aan een nieuwe club. Dat hun voorzitter snel opstapt, is natuurlijk bijzonder. Die club krijgt hetzelfde minimumbedrag als rtva. Kunnen ze zichzelf eerst bewijzen. Mooie actie van de gemeenteraad.

    • Grappig dat je Transparanticus van verbondenheid met RTVA beticht, want als ik jou betoog zo lees zou ik bijna denken dat jij verbonden bent aan AAN!.

      Wat het verder met graaien te maken heeft ontgaat me overigens. Een gemeente heeft een financieringsverplichting ten aanzien van door Commissariaat voor de Media aangewezen instellingen. Niets meer en niets minder. Dat de wethouder dat nu wil verdelen is aan zijn koppigheid en persoonlijke rancune te danken. Weinig professioneel. Verder is er niets nieuws aan die ‘nieuwe club’ zoals jij dat noemt. Het wordt gerund door voormalige RTVA-medewerkers onder leiding van de net zo rancuneuze voormalige hoofdredacteur. En dat feit alleen al bevestigt des te meer hoe de wethouder er in zit: RTVA moet en zal de nek worden omgedraaid. AAN! is niet meer dan het middel om dat doel te bereiken.

      • Touché, 180-eeeeetiiii!! , bingo,👍👍👍😂😂😂
        Overigens heel sportief van die meneer Daniël om enkel een voornaam te gebruiken en achter de nickname van zijn tegenstander maar meteen een naam te plakken. Iets van de pot enz…….?

        • Het is bijna lachwekkend hoe selectief er gereageerd wordt. Iemand met een afwijkende mening dan de kennelijk geldende complottheorieën onder de reagerende mensen over het VVD bolwerk, wordt gelijk toegeschreven als een lid van welke club dan ook?

          Ik zie berichten van ene ‘Transparanticus’ die getuige zijn zeer gedetailleerde berichten kennelijk heel overtuigd is wat een omroep nodig heeft en hoe een omroep moet functioneren. Dat viel mij ook al op bij ene meneer Visser, die nu ineens stil is onder deze reactie’s. 1 + 1 is 2, maar waarschijnlijk vind iemand hier in die berekening wel weer een VVD complot in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.