Voorzitter Bas de Haan trok zich terug uit het bestuur van de nieuwe omroepstichting Actueel Amstelveens Nieuws (AAN). Formeel omdat hij het werk voor de stichting niet met zijn groeiende zakelijke belangen in de financiële wereld kan combineren. “Ik heb nu andere prioriteiten”, zegt hij.
Overigens had hij die volgens hem ook al toen hij minder dan een maand geleden zijn omroep, die in tegenstelling tot RTV Amstelveen geen uitzendlicentie heeft, samen met andere bestuursleden AAN! presenteerde als een nieuwe omroep met ‘frisse jonge honden’ die klaar stonden om de klus te klaren. Het bleef toen volkomen onduidelijk hoe zij dat wilden doen, in tegenstelling tot RTVA, die tenminste beelden van recente uitzendingen kon tonen. Zij kwamen niet verder dan de constatering dat lokaal nieuws eigenlijk op straat ligt, wat trouwens sinds mensenheugenis de slogan is van elk lokaal medium.
Geen conflict
Hoewel drie bestuursleden uit RTVA voortkomen, geldt dat niet voor De Haan, die voor zover bekend nooit iets in de media heeft gedaan. Bronnen beweren dat hij er door wethouder Rob Ellermeijer bij is gehaald die in de nieuwe omroep een ‘serieuze kandidaat’ zag om het lokale omroepwezen over te nemen. Feit is dat De Haan in dezelfde wereld actief is als Ellermeijer, die tot hij wethouder werd werkzaam was bij accountantsbureau EY (waarvoor ook de onderneming van De Haan werkt of werkte).
De afgetreden voorzitter van AAN zegt geen conflict met de andere bestuursleden te hebben, hoewel daarbuiten wordt beweerd dat hij voelde voor samenwerking met RTVA, omdat hij de gang van zaken nu een verspilling van capaciteit en subsidie acht. Volgens de gemeente moet het door de VNG vastgestelde richtbedrag aan subsidie (rond de zestig mille) door de twee omroepen worden gedeeld. RTVA heeft dus de wel de licentie, maar niet zoals AAN! de liefde van de gemeente.
Koers
De Haan zegt dat het vooral op sociale media uitzendende AAN! een eigen koers volgt een daarom niet wilde samenwerken met RTVA, wat men omgekeerd wel wil. De afgetreden voorzitter zegt goede producties op sociale media voorbij te hebben zien komen.
De gemeenteraad besloot eerder een ‘negatief’ advies aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) te geven, wat daar niet werd overgenomen. Drie dagen voor de hoorzitting daarover werd AAN! opgericht. Die stichting had de voorkeur van de gemeente en moest volgens haar bij de beoordeling worden meegenomen. RTVA dat, ondanks verzet van de gemeente, toch de licentie als dé lokale omroep voor Amstelveen, zegt met iedereen dus ook met AAN! te willen samenwerken. Haar concurrent wil dat niet en ging inmiddels samenwerking met NH Media aan. Dat laatste is trouwens overeenkomstig een besluit van de gemeenteraad. Er was eerst een samenwerkingsovereenkomst van NH Media met RTVA. Samen zouden zij de zender AmstelNieuws oprichten.
Dat gaat al weer lekker bij de ‘oude wijn in nieuwe zakken’-omroep. En ook wel brisant nieuws als inderdaad blijkt dat de nu vertrokken voorzitter mede door inbreng van de wethouder op die positie terecht was gekomen. Ben benieuwd of dat een staartje krijgt.
Dit is een hele slechte soap: Er komt geen eind aan, het gaat helemaal nergens over, het zijn steeds dezelfde acteurs, het kost bakken met geld en het is zonde van je tijd.
Opvallende move. Op 24 maart aankomende beslist de gemeenteraad over het wel of niet toekennen van belastinggeld aan deze private stichting. AAN heeft een voorwaardelijke samenwerking met NH Media. De gemeente moet subsidie geven aan AAN anders is er geen samenwerking met NH Media. Heel apart allemaal. De voorzitter van AAN stopt er mee juist nu mee. RTV Amstelveen is de enige officiële publieke lokale omroep/media instelling van Amstelveen. AAN is niet meer dan een website en social media partij met wat filmpjes. Waarom die met belastinggeld gefinancierd moet worden naast rtv Amstelveen als zelfs de voorzitter een dikke doei geeft is me totaal onduidelijk. Bij andere overheidsproductie gebeurt dit ook niet en het gebeurt nergens in Nederland.
Overheidsgesubsidieerde projecten bedoel ik. (Geen tweede bibliotheekorganisatie geen tweede sportbedrijf geen tweede welzijnsinstelling, etc).
Het ei blijkt niet bevrucht te zijn.