Het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland werkt in totaal met zevenhonderd vrijwilligers. Dat kreeg burgemeester Tjapko Poppens donderdag te horen, toen hij het pand van het Rode Kruis aan het Hueseplein bezocht, waar sinds maart ook de regionale meldkamer is gevestigd.

Vrijwilligers coördineren daar medisch vervoer voor de regio. De burgemeester werd door districtsmanager Suzanne Segaar, bestuurslid Mien Vermue en enkele vrijwilligers bijgepraat over de activiteiten in de regio Amsterdam-Amstelland en Amstelveen in het bijzonder.

Vervoer

Door de coronacrisis kwam een aantal activiteiten, zoals EHBO-cursussen en evenementenhulp, stil te liggen. Daarvoor in de plaats springt het Rode Kruis bij op allerlei andere terreinen, onder meer vervoer. De meldkamer regelt bijvoorbeeld dertien bussen voor medisch vervoer, naar het ziekenhuis of tussen ziekenhuizen en instellingen.

Daarnaast ondersteunen vrijwilligers de GGD bij het testen en vaccineren in de RAI en zorginstellingen met hand- en spandiensten om het personeel te ontlasten. Ook helpen ze naar schatting 25.000 mensen in de regio met voedselhulp. In Amstelveen helpen zij welzijnsorganisatie Participe met het uitdelen van maaltijden aan kwetsbare mensen.

Brand

“Fantastisch”, noemde Poppens het werk van het Rode Kruis, vooral wat het doet in deze tijd. “Vorige week kwam ik in een heel andere situatie ook vrijwilligers van het Rode Kruis tegen. Na de brand in een studentenflat in Uilenstede kwamen zij meteen met dekens en warme thee naar de opvanglocatie.”

Naar de hulplijn (070-4455888) kunnen mensen bellen voor hulp bij bijvoorbeeld boodschappen doen, maar ook om te praten over zorgen of hun specifieke situatie.

Het aantal burgerhulpverleners (Ready2Helpers) van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland groeide vorig jaar naar 12.000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.