Voor de veertiende keer wordt zaterdag (22 oktober) op het Stadsplein van 12.00 tot 19.00 uur weer, ter wille van de Indiase gemeenschap, het Diwali Festival gehouden. Het staat in India bekend als het ‘lichtjesfeest’.

Overigens is het van oorsprong gewijd aan de Hindoestaanse godin Maha Lakshmi, waartegen de ChristenUnie ooit bezwaar maakte, maar daarop werd door B&W gereageerd met de melding van dat het net zoiets is als Kertfeest, oorspronkelijk een christelijk feest, maar alom gevierd ook door ongelovigen. Lakshmi is de godin van het licht.

Verbindend

Volgens wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken) past het feest bij de internationale stad Amstelveen, met een grote culturele diversiteit. “We streven ernaar een inclusieve stad te zijn die diversiteit omarmt, omdat we willen dat alle inwoners zich thuis voelen en elkaar beter leren kennen”, zegt hij. “Ik bedank daarom de organisatie, stichtingen en sponsoren voor het mogelijk maken van dit verbindende evenement.”

Ook burgemeester Tjapko Poppens is er blij me. “De gemeente stimuleert dat inwoners met verschillende culturele achtergronden en nationaliteiten meer met elkaar in contact komen”, zegt hij. “Het India Diwali Festival is een mooi voorbeeld van een laagdrempelig evenement waar Amstelveners met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen maken met de rijke Indiase cultuur.”

Licht

Diwali wordt in heel India gevierd, ongeacht de achtergrond of religie, hoewel Hindoeïsme verreweg de belangrijkste godsdienst is.  Diwali symboliseert de overwinning van het goede over het kwade en het licht over de duisternis, zegt de gemeente. Tijdens het festival treden diverse artiesten op en zijn er verschillende restaurants met Indiase gerechten. Het gaat niet alleen mensen uit India maar ook lokale inwoners, expats en andere internationals zijn volgens de gemeente trouwe bezoekers van het festival. Belangrijk doel van festival is het versterken van de relaties tussen de Indiase zakenwereld en de lokale en regionale bedrijven en het verbinden van de Indiase gemeenschap met andere Amstelveners. Het Diwali Festival was een initiatief van Gopal Ramanathan. Zijn nalatenschap is nog steeds zichtbaar via het officiële platform van Stichting Diwali Festival. Organisaties, bedrijven en gemeente Amstelveen vormen samen het bestuur van de stichting.

1 REACTIE

  1. Ik ben er een paar keer geweest, maar ik heb nooit iets gemerkt van toenadering tussen Nederlanders en Indiërs, behalve dan natuurlijk tussen de plaatselijke bobo’s. Het was overduidelijk een leuk feest voor onder elkaar. Niets mis mee, maar niet gesubsidieerd graag en op een openbare plek.
    Dit in tegenstelling tot de Japanse gemeenschap, die zich op hun dag(en) zeer gevarieerd presenteren . Dit Japanfestival wordt dan ook door vele Amstelveners bezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.