Op last van een dwangsom moet eigenaar van een huis aan Botmar in Westwijk van felblauw naar een lichtere kleur. De gemeente vindt dat de blauwe kleur, waarin het huis werd geschilderd, detoneert in de straat. Zij kreeg er naar haar zeggen klachten over van omwonenden. Het college en de Stadsbouwmeester constateerden een welstandsexces.

De woning is het enige blauwe huis in de omgeving. In 1994 verleende de gemeente vergunning voor de bouw van een huis met gevels in een lichtblauwe kleur. De andere huizen in de buurt zijn wit of zandkleurig. De vorig jaar aangebrachte felle kleur blauw wijkt hier sterk van af en het woongebied vormt daardoor geen eenheid meer, vindt de gemeente.

Lastige kwestie

Volgens wethouder Herbert Raat van Handhaving is de zaak gaan rollen na een reeks klachten van omwonenden, aan zowel de Botmar als de Marshallsingel. “Ook de Stadsbouwmeester vind dat er sprake is van een welstandsexces. Het kwartje is de kant van de omwonenden opgevallen en we hebben besloten te gaan handhaven,” zegt Raat.

Welstandsexces

De gemeente is op basis van de Woningwet en de Welstandsnota bevoegd handhavend op te treden bij een welstandsexces.. inhoudend dat er buitensporigheden in het uiterlijk van een bouwwerk zijn aangebracht die ook voor niet-deskundigen duidelijk zijn. ‘Bijvoorbeeld als de gevels die naar de openbare weg gericht zijn zodanig veranderd worden dat het bouwwerk niet meer past in het ontwerp en de vormgeving van de wijk en de aangrenzende woningen’, licht de gemeente toe.

Lichtblauw

Eind 2019 werd het handhavingstraject gestart. De huiseigenaar moet op last van een dwangsom de kleur terugbrengen tot lichtblauw zoals oorspronkelijk vergund, of een andere lichte kleur die aansluit bij de omgeving. Volgens het Nederlands Kleur Instituut is de huidige kleur een zeer verzadigde kleur blauw en kan deze niet als lichtblauw worden aangemerkt, zegt de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.