Van de twee lokale omroepstichtingen wil RTV Amstelveen wel en AAN! niet samenwerken met de concurrent. Wel vraagt AAN!, die geen licentie van het Commissariaat voor de Media kreeg, een ton subsidie aan de gemeente. Daarvan is 52 mille voor salarissen bestemd. RTVA komt uit op € 120.000, maar daarvan gaat de helft weg aan vaste lasten, zoals huur van de studio’s. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een beeldvormende bijeenkomst voor raadsleden.

RTVA heeft inmiddels drie studio’s in het pand aan Orion, waaraan de laatste maanden hard aan een verbouwing is gewerkt. Voorzitter Roel Smit en Mathijs Groenewoud presenteerden een collage van tv-programma’s, die zij maakten en toekomstplannen. Duidelijk was dat er hard is gewerkt aan verbetering en professionalisering van het tv- en internet-aanbod.

Journalistiek

Wat beide omroepstichtingen gemeen hadden, is dat zij betere journalistiek voor Amstelveen beloofden. Maar AAN! vond televisie een vrij aftands medium (‘oud’, noemde een der bestuursleden het) en zag meer in nieuwsverspreiding via modernere media, zoals social media. Overigens presenteert die omroep wel een blokje televisie via RTV Noord-Holland, want zij werkt samen met NH Media en de Vrije Universiteit. Dat RTVA, die eerst een partner van NH Media was, alleen voor vaste lasten zestig mille nodig heeft, verweet de nieuwe omroep haar, omdat zij zelf geen studio’s en camera’s zei nodig te hebben. En voor het geval die toch nodig zijn, komen zij van RTV Noord-Holland.

Overigens verklaarde initiatiefneemster Celine Susters van AAN! na het lezen van het verslag van de meeting het volgende: “AAN! vindt televisie zeker geen ‘aftands medium’. Wij hebben simpelweg geen licentie en proberen juist toch nog uit te kunnen zenden via televisie door gebruik te maken van de mogelijkheden die NH Nieuws ons biedt. Wel geloven wij dat veel mensen de foutieve aanname doen dat alle ouderen alleen televisiekijken. Dat is jammer, want er is zoveel mogelijk!”

Goed bezig

Ernst Jan Wilhelmus, voorheen de enige betaalde kracht van RTV Amstelveen, presenteerde nu als een van de velen de concurrent, kan het naar zijn zeggen goed vinden met jongeren en heeft bij AAN! samen met de VU een opleidingstraject. “Ik vind dat we heel goed bezig zijn”, zei hij. Maar AAN! kon niets laten zien van al gemaakte programma’s. Er staat een groep jonge, frisse honden klaar om die te maken voor sociale en alle andere moderne media, vertelde voorzitter Bas de Haan. “Wij gaan iets heel nieuws opzetten”, beloofde ook Ernst-Jan Wilhelmus. Hij wilde wel kwijt dat niet voor niks veel vrijwilligers zijn gestopt bij RTVA, maar ging daar verder niet op in. Hij wenste geen trap na te geven naar zijn oude werkgever.

Professioneel

Feit is dat  RTVA werkt met een redelijk professioneel team van hooguit zeven mensen, overigens op dit moment zonder enige vergoeding. Ook daar wordt, behalve via televisie, gewerkt via internet en sociale media. Maar men is de ouderen niet vergeten en zond ook kerkdiensten uit tijdens de coronacrisis. “Wij zijn met een klein clubje bezig er weer iets van te maken”, zei voorzitter Smit. “Laten wij vergeten wat er was en samen naar de toekomst kijken.”

Voorlopig is dat bij de concurrent, geliefd door wethouder Rob Ellermeijer, aan dove oren gezegd, want die gaat het heel anders doen dan RTVA. “On demand nieuws is de toekomst”, zei bestuurslid Kok, een politieman, die jarenlang als vrijwilliger werkte bij RTVA. Ook bij RTVA was Celine Sulsters werkzaam, tegenwoordig bij Hart van Nederland en initiatiefneemster en bestuurslid van de nieuwe omroepstichting. “Wij willen het verhaal op een nieuwe manier brengen”, zei ze. En verder kwam zij met het verhaal dat alle media hebben, namelijk dat het tijd wordt voor ‘inspirerende’ journalistiek voor de Amstelveense samenleving. En daarvoor is een lokale omroep nodig, vond ze.

Radio

Radio is intussen het stiefkind van beide. Die blijft bij RTVA de hobbyzender op muziekgebied die nu het nu is, viel uit de woorden van Roel Smit op te maken. Voor AAN! zijn radio en televisie redelijk oude media. Want Amstelveen heeft recht op goede, eigentijdse journalisten, zei penningmeester Peter de Groot. En ja, die zitten kennelijk niet bij RTVA of welk ander plaatselijk medium ook. “Wij hebben gekozen voor een frisse wind,” zei De Groot. “En de zestig voor mille vaste lasten van RTVA vormen precies het bedrag dat wij niet uitgeven.” Daar stond tegenover dat ook geen enkel programma werd vertoond van wat AAN! gemaakt had, zodat het bij beloften bleef. Maar het geld voor AAN! is nodig voor betaalde professionele journalistiek, zij het zonder kantoor of studio.

Kwetsbaar

Intussen werd van RTVA de roep om meer vrijwilligers duidelijk, want die zijn bij de zender grotendeels verdwenen of overgestapt naar de nieuwe omroep. Daardoor is RTVA wel kwetsbaar, gaven Smit en Groenewoud toe, die zich intussen van technische professionaliteit hebben verzekerd. Tot nu toe werden de programma’s 1 Amstelveen, Oog in Oog en lunchtijd gepresenteerd. Plus een reportageprogramma op diverse locaties, dus niet gemaakt in de studio, die voor AAN! dus helemaal niet hoeft te bestaan. Smit zei dat het een kwestie van goede wil is om met AAN! te gaan samenwerken. Maar de concurrent wil daar dus niet van weten. Smit: “Laten we het verleden laten rusten.”

Volgens wethouder Rob Ellermeijer moet de gemeenteraad nu kiezen. “Ik heb veel waardevols gezien. Het is nu aan de politiek te verschillen tussen de twee vast te stellen. En ook over de toe te kennen subsidies.” Daarover oordeelt de raadscommissie Burgers en Samenleving op 10 maart om later door de gemeenteraad een besluit te nemen.

15 COMMENTS

 1. ‘Ernst-Jan Wilhelmus wilde wel kwijt dat niet voor niks veel vrijwilligers zijn gestopt bij RTVA, maar ging daar verder niet op in. Hij wenste geen trap na te geven naar zijn oude werkgever.’

  De definitie van een trap na geven is zeggen dat je geen trap na wil geven. ©CeeBee

  Heeft overigens iemand aan Celine Sulsters gevraagd hoe zij denkt Amstelveens nieuws te kunnen brengen terwijl ze al een half jaar in Hilversum woont?

 2. Waarom vertelt u niet gewoon open, eerlijk en duidelijk wat er niet juist was en wat er is gewijzigd. Wij kunnen de huidige tekst niet met de vorige versie vergelijken. Transparantie. Geen Rutte-doctrine, svp.

 3. Omdat het duidelijk staat aangegeven: Overigens verklaarde initiatiefneemster Celine Susters van AAN! na het lezen van het verslag van de meeting het volgende: “AAN! vindt televisie zeker geen ‘aftands medium’. Wij hebben simpelweg geen licentie en proberen juist toch nog uit te kunnen zenden via televisie door gebruik te maken van de mogelijkheden die NH Nieuws ons biedt. Wel geloven wij dat veel mensen de foutieve aanname doen dat alle ouderen alleen televisiekijken. Dat is jammer, want er is zoveel mogelijk!”

 4. Aha, met ‘na het lezen van verslag van de meeting’ wordt dus het bovenstaande blog van Johan Bos bedoeld, waarna dit onmerkbaar door hem werd gewijzigd. Dit was duidelijk geweest als u hier gewoon een reactie had geschreven.

 5. In het verslag staat te lezen dat een van de bestuursleden televisie ‘oud’ heeft genoemd. Ik begrijp ook wel dat AAN! die uitspraak graag wil nuanceren, want zo’n uitspraak past natuurlijk niet in het door het college zo gewenste multimediale aanbod. Een ‘oopsmomentje’ dus eigenlijk.

  Maar AAN! heeft een streepje voor. Het zijn de useful idiots voor het college om RTVA andermaal de voet dwars te zetten. Nu alle wettelijke en praktische argumenten weersproken, weerlegd en zelfs tot twee toe door het Commissariaat voor de Media naar de prullenbak zijn verwezen, komt AAN! goed van pas en dreigt men de subsidie te verdelen. Zelfs als een van de partijen de facto gewoon een commerciële club is. Het maakt het college niet uit. RTVA moet weg, met alle middelen die beschikbaar zijn.

  En waarom al deze moeite en geldsmijterij? Ik zeg het maar hardop. Persoonlijke rancune, niets meer en niets minder.

 6. Eén lokale omroep was voor Amstelveen te veel, dus komen er nu twee. Onnavolgbaar, zou je denken, maar zo gaan die dingen in veel gemeenten. Lokale politiek is vaak een strijd tussen kinnesinne en onderonserigheid.

 7. Celine Susters pleitte in een eerdere openbare commissievergadering als inspreekster nog voor licentieverlening (en subsidiëring) aan rtv amstelveen. Daarna, enkele dagen voor een hoorzitting van het commissariaat is diezelfde celine susters mede oprichter van een andere stichting al dan niet uit frustratie. Deze (private) stichting die geen uitzendlicentie heeft, telt meer (ex) rtv amstelveen mensen waaronder Ernst Jan wilhelmis die ook al dan niet gefrustreerd zijn en dus samenwerking weigeren maar wel overheidsgeld wensen om op internet de publieke lokale omroep die ook (wettelijk) overheidsgeld krijgt, te lopen beconcurreren. Andere commerciele media waaronder dit blog krijgt niets maar worden daarmee straks als dit doorgaat vals beconcurreert. Er is geen gemeente in Nederland waar de overheid niet publieke omroepen (direct) subsidieert. Los van marktverstoring is het totaal onlogisch. En dat allemaal vanuit een VVD wethouder die normaal gesproken geen overheidsinmenging in commerciële markten voorstaan…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.