De gemeente verwacht dit jaar ongeveer acht ton uitstaande vorderingen on het bijstandscircuit niet te kunnen innen, omdat die inmiddels zijn verjaard. Zij ontstonden door onder meer leenbijstand, een bedrag verhalen op ex-partners en fraudevorderingen.
“Het betreffen daarnaast vorderingen van inwoners van wie reeds werd verwacht dat zij niet (volledig) aan hun betalingsverplichting zouden kunnen voldoen en die dus als dubieuze debiteuren in een voorziening waren opgenomen”, schijven B&W aan de gemeenteraad. Tot voor kort dacht men landelijk verjaring te kunnen voorkomen (stuiten, heet dat) voor elk jaar op 31 december een saldomelding aan de schuldenaar toe te zenden, maar recente jurisprudentie maakte die aanpak onhaalbaar.
Standaard
Daarom werden de standaard brieven rond de verjaring aangepast, om die in de toekomst te voorkomen. De gemeente zegt alles te doen, zeker in geval van fraude, om een vordering te incasseren. Maar het heeft geen zin veel onnodig werk te doen dat geen enkel effect heeft, geeft zij toe. B&W willen graag werken met een ‘beheersbaar debiteuren bestand’.
Verjaring kan volgens B&W worden voorkomen door een oproep te plaatsen in Het Amstelveens Nieuwsblad, als het adres van een debiteur niet bekend is of een openstaande schuld hoger is dan € 5000. In dat laatste geval kan de gemeente ook ‘paspoortsignalering’ toepassen. Die houdt in dat men geen nieuws paspoort kan krijgen, alvorens de schuld (deels) e hebben betaald.