Per 1 januari 2019 had Amstelveen ruim 900 inwoners meer dan een jaar eerder, in totaal 90.931. Dat blijkt uit het nieuwste gemeentelijke boekje Facts & Figures, met cijfers over de bevolking, wonen, werken, recreëren, veiligheid, onderwijs en tal van andere onderwerpen. Het boekje is tweetalig, omdat het veel aftrek vindt bij internationale bedrijven en buitenlandse gasten.

De meeste ouderen (boven 75 jaar) wonen in Groenelaan en Keizer Karelpark, gevolgd door Elsrijk, Bankras en Bovenkerk-Westwijk. Voor jongeren met men tegenwoordig zijn in Randwijck, Uilenstede (waar maar één oudere woont) en Patrimonium. De wijk met de meeste inwoners is Waardhuizen-Middenhoven (13.179), gevolgd door Keizer Karel Park (12.094).

Groei

De cijfers per 1 januari laten dus zien dat de bevolking groeit. Volgens de gemeente vooral door woningbouw, hoewel tegenstanders beweren dat uitsluitend (middel) dure woningen worden gebouwd en te weinig in de sociale huursector. Met de komst van jonge gezinnen verjongt blijkbaar de gemeente. De gemiddelde leeftijd daalde naar 41 jaar. Die is voor heel Nederland 42. De Amstelveense bevolking bestaat voor een relatief groot deel uit kleine huishoudens (39% alleenstaanden).

India

Er zijn 136 nationaliteiten in Amstelveen. De Indiase gemeenschap is met 5700 inwoners het grootst, gevolgd door de Japanners met 1641 en Chinezen (inclusief Taiwan) met 1538. Er waren ruim 50 duizend Nederlanders. Uit de EU kwamen er in totaal ruim achtduizend. Er waren per 1 januari 42.066 woningen, waarvan 18.984 in de koop- en 23.082 in de huursector (verdeeld over ruim 13 duizend bij de corporaties, met name bij Eigen Haard, en iets minder dan 10 duizend in particuliere handen). In 2018 werkte bijna 69% van de beroepsbevolking.

Bedrijven

De komende jaren neemt het aantal woningen en daardoor het inwonertal door nieuwbouw verder toe, belooft de gemeente. Maar de groei gaat minder hard dan afgelopen jaren. Volgens de gemeente zet het economisch herstel door. Er zijn nu 11.197 bedrijven gevestigd, waarbij 55.910 mensen werken. Overigens bestaat dat aantal goeddeels uit forenzen, terwijl twee derde werkzame Amstelveners buiten de stad werkt.

De gemeente beschikt over een schat aan informatie waar Facts & Figures een selectie uit is. Op de site Amstelveen in cijfers vindt men meer gemeentelijke informatie.

Open de pdf (4MB) Facts & Figures 2019 »

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.