Tot eind maart krijgt de lokale omroep € 15.111 subsidie. Maar ook de tegenpartij in omroepland, de stichting AAN!, heeft subsidie aangevraagd. Over wat er met de beschikbare subsidiegelden gebeurt, spreekt de gemeenteraad zich begin januari uit.

Er is een zogenoemde ‘beeldvormende’ bijeenkomst voor raadsleden op 14 januari, kennelijk voorafgaande aan een raadsvergadering. Op de begroting voor dit jaar stond nog € 147.000 voor de lokale omroep, maar dat bedrag is teruggeschroefd tot het bedrag dat overeen komt met de richtlijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor bijdragen aan lokale omroepen. Dat zou voor een heel jaar ruim 60 mille zijn.

Licentie

B&W gaan liever met de kort geleden opgerichte stichting AAN! in zee, maar die is door het Commissariaat voor de Media (CvdM) niet als lokale omroep geaccepteerd en kreeg daarom geen licentie voor uitzenden. Maar RTVA voldeed niet aan alle gemeentelijke criteria, blijkbaar wel aan die van het CvdM. Aan de gemeenteraad is in elk geval gevraagd de eerdere beslissing géén subsidie aan RTVA te verlenen in te trekken.

Negatief

Of RTVA en stichting AAN! het totale subsidiebedrag voor de rest van het volgende jaar moeten delen, is de vraag waarover de raad zich onder meer moet buigen. In politieke taal: Aan de raad wordt gevraagd de kaders vast te stellen. De stichting heeft wel subsidie aangevraagd, maar dus geen licentie van het CvdM.

Eerder besloot een meerderheid van de gemeenteraad bij het CvdM een ‘negatief advies’ uit te brengen ten aanzien van RTVA, waardoor die de vergunning zou mislopen. Maar omdat de argumenten van de gemeente daarvoor allerminst overtuigend waren tijdens een hoorzitting bij het CvdM, werd alleen RTVA erkend als lokale omroep. Tijdens de hoorzitting noemde de gemeente de met RTVA concurrerende stichting een ‘serieuze’ kanshebber.

Overigens wil die graag samenwerken met NH Media. Op basis van een samenwerkingsovereenkomst met die NH Media zou met een vernieuwd station een totaal bedrag per jaar van ongeveer zes ton vergen, waarvoor RTVA € 265.000 aan de gemeente vroeg. Of de nieuwe stichting dergelijke bedragen in gedachten heeft is niet duidelijk.

Besluitenlijst B&W 22 december: https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=14ed236e-0fe9-4e22-ac9a-7b4125cdd85a

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.