De nieuwe omroepstichting AAN!, die als lokale omroep geen uitzendlicentie maar wel de voorkeur van de gemeente heeft, vroeg voor volgend jaar € 145.000 subsidie aan. Omdat het Commissariaat voor de Media haar niet als (lokale) omroep erkende, kan zijn niet de radio- en televisiekanalen gebruiken van RTV Amstelveen.

In een beleidsplan belooft de stichting een verbetering van de lokale journalistiek op elk terrein. Zij constateert dat plaatselijke journalistiek in heel het land onder financiële druk staat, waardoor de redacties enorm zijn verkleind, maar denkt zelf met twee verslaggevers (plus een coördinator in deeltijd) van NH Nieuws – overigens een fractie van de professionele redactie die ooit het Amstelveens Weekblad had – een professionaliteitsslag te kunnen maken. Daarbij rekent de omroep wel op veel vrijwilligers en stagiaires; de omroep moet verder een opleidingsinstituut worden, waar men zijn eerste stappen in de journalistiek zet.

Modern

Eigenlijk komt het plan overeen met de wensen van RTAV, zo niet nog uitgebreider, want: ‘Waar Amstelveners zijn, zijn wij’, meldt de organisatie. En: “Actueel Amstelveens Nieuws (AAN) wil een moderne omroep zijn en is er voor alle Amstelveners. Wij richten ons op de lokale samenleving en vertellen verhalen over en uit die lokale gemeenschap.” Beloften die overeen komen met die van RTVA, maar AAN denkt het beter te gaan doen.

Debat

Behalve op ‘nieuws, achtergronden en duiding’, wil de stichting zich bezig houden met ‘debat en interactie, evenementen, sport, werk en inkomen, economie, zorg, onderwijs, cultuur, politiek en zingeving. Het gemeentebestuur verwacht goede lokale nieuwsvoorziening, zegt het beleidsplan. En de stichting denkt aan die verwachting te kunnen voldoen. Met, zoals de gemeenteraad eerder vaststelde, voldoende content voor de inwoners, samenwerking met andere omroepen en een gemeentelijk budget dat aan de Amstelveense journalistiek ten goede komt.

Bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd Bas de Haan (voorzitter), Joost Bende (secretaris en over gekomen van RTVA), accountant Peter de Groot (penningmeester), aangevuld met de 23-jarige algemene bestuursleden Celine Sulsters (ex-RTVA en sinds kort werkzaam bij Hart van Nederland) en politiemedewerker Nickelas Kok (eveneens over gekomen van RTVA).

PBO

Het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) bestaat uit Helma Wiebrecht van P60 voor cultuur, Carrol Buenting (van de gelijknamige sportonderneming) voor sport, de  Nederlands / Marokkaanse ondernemer Jalal Selmani voor ‘diversiteit, ondernemen en media’ (was vijf jaar lang nieuwslezer bij RTVA), Jerry van Rijsbergen voor Jeugd, Herman Tusveld voor ouderen, de Joodse Judith Minko Cohn voor religieuze stromingen. Naar vertegenwoordigers van de gebieden Zorg en Onderwijs wordt nog gezocht.

3 REACTIES

  1. Ik wil ook 145.000 van belastinggeld. Zullen we ook een papieren stichting opzetten?
    Als ik dit lees….AAN lijkt met nog Ernst Jan Wilhelmis erbij als operationele baas (ex RTV Amstelveen!) een clubje van gefrustreerde mensen die het beter weet of denkt te doen en zo inkomen hier uit probeert te halen.

    Die 145.000 euro krijgen ze nooit. Voor een private niet-publieke/commerciele partij zomaar belastinggeld geven zodat ze wat video’s en teksten online kunnen zetten

    Lijkt me absurd voor louter een website. Deze website Amstelveenblog van Johan Bos krijgt 0,0 euro overheidsgeld, heeft dat niet gevraagd en is toch ook al jarenlang actief!?.

    • Dat geld krijgen ze heus wel, zo lang de raad in meerderheid achter hun staat. Of dit koosjer is ,betwijfel ik. Het lijkt mij eerder een verlengstuk van de gemeentelijke communicatiemedewerkers, die zo nog meer invloed denken te krijgen. Dat ondertussen de vrije pers helemaal om zeep wordt geholpen is van ondergeschikt belang.
      Zo blijft als roepende in de woestijn van de “vrije” pers Johan Bos over en dat in een stad van 90.000 inwoners. Het is treurig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.