Met alleen de SP tegen heeft de gemeenteraad woensdagavond de begroting vab € 262 miljoen voor volgend jaar vastgesteld. Uit die begroting blijkt een bepaald beleid en dat is niet dat van de SP, zei fractievoorzitter Patrick Adriaans. Andere fracties hadden het er op onderdelen ook moeite mee, maar gingen er toch akkoord mee.
“Het roer moet radicaal om. Dat betekent dat we echt andere keuzes moeten maken”, zei Adriaans. Volgens hem is de begroting van de gemeente een poging, ondanks sterk veranderde omstandigheden, hetzelfde beleid te voeren. Terwijl er naar zijn mening een andere economie nodig is en maken van een weerbare samenleving.
Dooddoener
Het meest dwars zat bijvoorbeeld Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en GroenLinks dat er geen raadsbrede aanpak was geweest, die wel werd aangeboden door de oppositie. Maar de coalitie wilde er niet van weten. “De VVD kwam alleen met de dooddoener dat de coalitie nu eenmaal de meerderheid heeft”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas.
Dijk
Wat VVD-fractieleider Kees Noomen “een dijk van een sluitende begroting” in deze
coronacrisis noemde, riep bij andere fracties vragen op. “Wij hebben drie keer aangeboden mee te praten, maar de dat werd afgewezen”, zei Kortekaas. Volgens hem zijn de risico’s, waarmee de gemeente te maken kan krijgen, niet afgedekt. Naar zijn mening hadden alle partijen daarover mee moeten denken, maar daarvan kwam dus niets terecht.
Brand
Tot ergernis ook van Ruud Kootker, die B&W er op wees dat zijn partij in het college van B&W had kunnen zitten, zoals in het vorige, maar die was bij de coalitie niet welkom. Een door hem – met steun van ChistenUnie, GroenLinks en SP – ingediende motie over doorlichting van de begroting haalde het niet. Die beloofde doorlichting komt er wel, zei financieel wethouder Herbert Raat, maar is wegens de coronacrisis naar een lagere plek op de prioriteitenlijst van B&W gedaald. “Het is of u over het wassen van een brandweerauto begint, terwijl er uitslaande brand is uitgebroken”, vond hij. Maar Kootker, die er op wees dat de doorlichting al begin vorig jaar was beloofd, toen er nog helemaal geen corona was, hield het er op dat het college er een is van ‘ja zeggen en nee doen’.
Haast
Intussen is het fonds enkele jaren geleden door Raat ingevoerde fonds ‘sparen vooraf’
opgeheven. Er is een andere manier van financieren gekomen, die inhoudt dat men dat doet van binnenkomende (en mogelijk geleende) gelden. “Het college heeft teveel haast met uitvoering van eigen ambities”, zei Kootker. Ook zijn motie om de noden bij sportverenigingen te onderzoeken en die eventueel te ondersteunen uit het noodfonds voor corona. Een gelijke behandeling als die de culturele instellingen ten deel valt, zei hij. Maar B&W vonden die motie eigenlijk overbodig.
Miljoen voor ondernemers
Geheel anders was het met het amendement van coalitiepartij D66, die een miljoen uit het coronafonds wilde vrijmaken voor zwaar getroffen ondernemers en de meerderheid daarvoor mee kreeg. De motie hield in dat lokale lasten voor noodlijdende ondernemers worden gecompenseerd. Zij zijn bijvoorbeeld in zwaar weer terecht gekomen, doordat zij door de coronamaatregelen verplicht waren te sluiten. Dat is bijvoorbeeld bij de horeca het geval.
Fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven verwees onder meer naar de demonstratie van horecaondernemers op het Stadsplein. “Vooralsnog steunen we vooral culturele instellingen en minima, maar wij willen ook meer doen voor ondernemers die door deze tweede lockdown weer hard geraakt worden.” Veel lokale ondernemers ervaren hiervan de economische en maatschappelijke gevolgen, zei hij. Wat D66 betreft, kunnen getroffen ondernemers een beroep doen op compensatie voor het gebruikersdeel van de OZB.
Robuust
Fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie sprak van de noodzaak van een
‘robuuste’ begroting, die vooral alle kwestbaren (ondernemers en inwoners) ondersteund, maar ook moet de overheid er zijn voor medewerkers in de zorg, boa’s, politie en anderen die in deze tijd onder druk staan. “Gelukkig maakt de sterke financiële positie van Amstelveen, die de afgelopen jaren is opgebouwd, het mogelijk voor al deze groepen een vangnet te hebben in de vorm van “ons” coronafonds, zei hij.”
Overbodig
De wijziging van financieren – van ‘sparen vooraf’ naar ‘betalen tijdens gebruik’ was voor hem wel moeilijk geweest en even had hij overwogen voor het eerst ook tegen de begroting te stemmen. “De reden dat we over de streep zijn getrokken, was het gloedvolle betoog van de wethouder financiën tijdens de tweede termijn in de commissie ABM (Algemeen Bestuur en Middelen, red) om de investeringsagenda maatschappelijk vastgoed overeind te kunnen houden.” Daarmee zijn 50 miljoen voor onderwijshuisvesting en 12,5 miljoen voor de verbouwing van De Meerkamp gemoeid. Overigens haalde de mede door hem ingediende motie waarin werd aangedrongen op de begrotingsdoorlichting, zeg maar een stofkam in de loop van het volgende jaar, het niet. Die komt er, zodat B&W de motie overbodig vinden.