De gemeente kan wel een halve meter bij geveltjes beschikbaar stellen opdat inwoners daar plantjes in zetten, het weegt – voor de verbetering van de hoeveelheid water die in de grond kan dringen – weinig op als hele voortuinen worden betegeld. Ook de corporatie maakt daar zich, al renoverend, aam schuldig. De gemeente probeert woningeigenaren nu tot andere gedachten te brengen.

Ook al om aan klimaatadaptatie en het verminderen van kwetsbaarheid voor klimaatveranderingen te werken, een speerpunt van haar beleid. Een plan hiervoor gaat binnenkort naar de gemeenteraad. Behalve wat gedaan kan worden tegen hittestress staat daar ook in hoe natte kelders bij grote regenbuien zijn te is te voorkomen.

Waterdoorlatend

Het beroep van de gemeente op woningeigenaren en bedrijven om ook op privé percelen aanpassingen te doen, behoort tot een van haar twee projecten om het klimaat beter te dienen. Een dan is er de proef in Westwijk Zuidoost om tegels uit hun tuinen te halen en die ‘zo groener en meer waterdoorlatend te maken’.

Actie

Als onderdeel van de Klimaatweken Amstelveen biedt de gemeente inwoners van Westwijk Zuidoost, bij wijze van pilot, zoals bekend een gratis ‘tegelservice’ aan. Inwoners die meedoen aan deze actie kunnen hun tuintegels op zondag 1 november (van 17.00 uur af) aanbieden op gemarkeerde plekken op straathoeken. Op maandag 2 november worden de tegels door de gemeente opgehaald en klimaatneutraal verwerkt. Men kan zich tot uiterlijk woensdag 28 oktober daarvoor aanmelden via amstelveenrainproof.nl. Alle tuintegels (behalve natuursteen) en gebakken klinkers worden opgehaald. Wie meedoet krijgt een attentie voor in de tuin aan de deurknop die maandag, zegt de gemeente.

Warmer

Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid) wil de gemeente inwoners aanmoedigen hun tuinen groener te maken. “Het wordt steeds warmer en een regenbui steeds extremer. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat regenwater in de grond kan zakken”, weet ze.  “Een groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Een versteende stad blijft langer warm en het regenwater kan lastig worden opgenomen.”

Als de actie in Westwijk Zuidoost een succes blijkt, wil de gemeente de tegelservice aan heel Amstelveen aanbieden. Inwoners in Westwijk Zuidoost (nieuwbouw tussen Bovenkerkerweg en de spoorlijn) ontvangen binnenkort een flyer in de brievenbus met uitleg over de actie. Alle tuintegels (behalve natuursteen) en gebakken klinkers worden opgehaald.

1 REACTIE

  1. Moet de gemeente dan ook niet trachten haar groen uit te breiden? Door bijvoorbeeld meer bomen te planten, het aantal parkeerplekken te verminderen of daar van die tegels neer te leggen waar gaten in zitten om het water door te laten. Bij haar eigen gebouwen meer verticaal groen aan te leggen enz. Ook zou misschien eens een heroverweging van de infrastructuur handig zijn, want corona heeft wel bewezen dat het thuiswerken gedeeltelijk blijvend kan zijn. Dit biedt namelijk grote voordelen voor bedrijven.
    Overigen ben ik het wel met Floor Gordon eens dat zij groene tuinen aanmoedigt. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.