Vrije Universiteit Amsterdam en gemeente Amstelveen nodigen het Amstelveense Midden- en Kleinbedrijf (MKB) uit om een Sustainable Development Goals (SDG) Action Scan uit te laten voeren. Zij worden hierbij ondersteund door de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA). Met de scan krijgen ondernemers advies op maat over hoe zij de bedrijfsvoering kunnen verduurzamen.

In gewoon Nederlands: Een scan om er achter te komen hoe het staat met de ontwikkeling van duurzaamheid in een bedrijf. Na een interview door studenten van de VU krijgen de ondernemers een advies. Op 20 oktober is er een online startmeeting.Van ondernemers wordt een bijdrage van € 950 verwacht

Toekomstbestendig MKB

Omdat duurzaamheid zo ongeveer een marketingtool is geworden en geen bedrijf eigenlijk meer kan zonder te zeggen daaraan te doen, omdat het besef in de maatschappij groeit dat grondstoffen eindig zijn, stimuleren de partners hergebruik door het bedrijfskleven. De transitie van grondstoffen staat centraal in de ontwikkeling van een circulaire economie.

Speerpunten

Floortje Gordon

Het rijk streeft ernaar in 2050 de Nederlandse economie volledig op herbruikbare grondstoffen te laten draaien. En in Amstelveen wil men dat nog sneller. Volgens wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) heeft het Amstelveense MKB grotendeels onvoldoende inzicht in wat de transitie naar de circulaire economie voor hun bedrijf betekent. Terwijl overheden gaan en grote bedrijven circulaire economie steeds hoger op de agenda hebben staan, omdat de vraag naar circulaire producten en diensten toeneemt, blijft het MKB een beetje achter, Maar het wordt het voor het MKB ook steeds belangrijker circulair te ondernemen, zegt Gordon. “Met dit project verbinden we twee speerpunten uit onze economische agenda, namelijk de inzet op een krachtig en toekomstbestendig Amstelveens MKB en hulp aan Amstelveense bedrijven om de circulaire economie als kans te verzilveren. De inzichten en ervaringen die we met dit project opdoen, vertalen we in een actieplan Circulair”.

Studenten

Door COVID-19 zijn veel bedrijven genoodzaakt hun bedrijfsvoering te veranderen en aan te passen aan de huidige omstandigheden. Volgens de gemeente biedt circulaire economie het MKB kansen om de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken en te versterken door innovatieve en lokale oplossingen. De SDG Action Scan bestaat uit een online intake en interviews door studenten van de Vrije Universiteit (VU). Enkele weken later ontvangen de deelnemende bedrijven het maatwerkadvies.

Experts

Tijdens een (online) startbijeenkomst op dinsdag 20 oktober en een afsluitend evenement in december krijgen de deelnemers meer inzicht in de betekenis van verandermanagement en hoe duurzame ontwikkelingsdoelen hen helpen bij het verbeteren van de bedrijfsvoering en resultaten, zegt de gemeente. Ook is er gelegenheid met elkaar en experts te praten over vragen en ervaringen.

Het drempelbedrag is volgens VU en gemeente gekozen opdat alleen van het belang bewuste bedrijven deelnemen. De gemeente zegt in de effectiviteit van de scan te geloven. Zij biedt daarom een no cure no pay garantie. Bedrijven die interesse hebben in de scan kunnen zich aanmelden via ondernemersloket@amstelveen.nl voor de startbijeenkomst op dinsdag 20 oktober. Alle informatie is terug te vinden op amstelveen.nl/sdgactionscan

Samenwerking
Floor Gordon: “Dat wij dit project in nauwe samenwerking met de VU Amsterdam en de Ondernemersvereniging Amstelveen doen, verheugt mij bijzonder. De VU is onlangs uitgeroepen tot ’s werelds op een na duurzaamste universiteit en de duurzaamste van Nederland. Ik hoop dat het waardevolle inzichten oplevert voor bedrijven en gemeente en bovenal, mooie concrete resultaten”.

Directeur Darshan Sloot van de OA is het daar kennelijk mee eens. “Het is belangrijk dat een toekomstbestendig bedrijf de SDG’s kent en als uitgangspunt voor de bedrijfsvoering gebruikt,” zegt ze.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.