Zoals elk jaar geeft de gemeente zaterdag 9 oktober weer zakken compost weg. “Als bedankje voor het goed gescheiden aanbieden van Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en etensresten”, zegt ze. Amstelveners kunnen maximaal vier zakken compost ophalen op Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer).

De poort gaat open om 8:30 uur. Op = op. Tussen 10:00 en 12:00 uur is het een rustiger periode en is er nog meer dan voldoende compost aanwezig, voorspelt de gemeente. Medewerkers van de werf kunnen om een legitimatie vragen.

Duurzaam

Vorig jaar is er 4.815 ton GFT en etensresten ingezameld, gemiddeld 53 kg per inwoner. In 2019 was dat 4.512 ton, 49,1 kg per inwoners.

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar voor de tuin, stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Zo is minder kunstmest nodig en draagt het direct bij aan de vermindering van het broeikaseffect, juicht wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid.  Elke ton GFT bespaart volgens haar namelijk 90 kilo CO2 uitstoot.

Tegels

Er zijn meer gemeentelijke activiteiten om duurzaamheid te bereiken. Naast compost worden ook gratis plastic zakken gegeven voor plastic verpakkingsmateriaal, Metaal/blik en Drinkpakken (PMD). Ook kunnen Amstelveners tuintegels kwijt in het kader van de NK Tegelwippen. De eerste 300 huishoudens die op 9 oktober tuintegels komen brengen vervanging van groen in de tuin  ontvangen een zakje bij-vriendelijke bloembollen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.