“Amstelveen bruist”, vond cultuurwethouder Herbert Raat, toen hij donderdag officieel de dertigste atelierroute opende, die vandaag (zaterdag) en zondag wordt gehouden. De opening vond plaats in de zaal van turnvereniging ODIN aan de Ouderkerkerlaan, waar diverse kunstenaars voor een expositie zorgden. Het is een van de elementen van de laatste jaren dat creaties van kunstenaars in expositieruimten worden samengebracht.

Het kan niet anders, want er zijn gewoon te weinig ateliers voor kunstenaars in Amstelveen, bleek uit de woorden van interim voorzitter Sunny Neeter van Vereniging Amstelland Kunst (VAK), die sinds de opheffing van de Kunstuitleen de organisatie van de atelierroute overnam. Sommige kunstenaars zijn bij gebrek aan een atelier gedwongen hun werk te doen in een kamer van hun woning. “Het ateliertekort is nijpend”, zei Neeter.

Begin  

Intussen was het openingsfeest, met een uitstekende band en dit zangeres, waarbij de doorn de stad zwervende gemeentelijke piano werd gebruikt, er niet minder om. In het weekend kan men van 11.00 tot 17.00 uur bij ateliers en expositielocaties terecht. In totaal nemen 65 kunstenaars aan de route deel.

De atelierroute begon in 1987 door een initiatief van Yvonne Maya Bakker en Lidy Leegstra. Die eerste route was nogal kleinschalig, met ongeveer 30 kunstenaars, voornamelijk gevestigd in het Oude Dorp. De route werd toen  afgesloten met een gezamenlijk diner bij een Chinees restaurant.

In 1992 nam de gemeente het initiatief in 1992 over en alle kunstenaars uit Amstelveen kregen de mogelijkheid zich er voor in te schrijven. Dat was onder de legendarische cultuurwethouder Piet van den Heuvel (VVD) die overigens het Cobra Museum tot aanzijn riep en met een kanonschot de atelierroute opende. Fietsend bezocht hij 52 beeldende kunstenaars.

 Aemstelle
Toen nog bestond de gemeentelijke expositieruimte ‘Aemstelle’, waar de route begon en een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars was te zien. ‘Aemstelle’ werd in 2005 afgebroken, waarmee de gemeente een kunsthuis verloor. Een jaar later  werd de atelierroute overgenomen door de Kunstuitleen. In 2009 introduceerde die ‘Artent’ in het Stadshart, twee dagen kunst op 1000 m².  Elke kunstenaar had daar een eigen stand om zijn eigen werk te promoten.

Toen in 2020 de Open Atelierroute dreigde te verdwijnen, nam Amstellandkunst, een collectief van oorspronkelijk Amstelveense kunstenaars, de organisatie over. Op de website staat een overzicht van alle 65 deelnemende kunstenaars en hun locatie, met een kort tekstje over de  kunstenaar en zijn of haar werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.