Ook de Amstelveense afdeling van D66 vindt dat er snel openheid van zaken moet worden geboren over de seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de top van die partij> De fractie in de gemeenteraad heeft overigens niet, zoals bijvoorbeeld die in Utrecht, gekozen voor een gezamenlijk ondertekenen van de brief, die door honderden op openheid aandringende D66’ers aan het partijbestuur is gericht.

“Maar het staat lokale leden, ook fractieleden, uiteraard vrij om zelf de oproep te ondersteunen”, zegt raadslid Harmen van der Steenhoven.

Openheid

Hij zegt dat zijn fractie is geschrokken van de berichtgeving in de media. Die riep bij veel D66’ers volgens hem ‘vragen en onduidelijkheden’ op. Dat er als fractie niet is gereageerd, vindt zijn oorzaak onder meer in de Paasdagen, waardoor de Democraten als groep niet bij elkaar kwamen. “We zijn ook niet actief voor benaderd”, voegt Van der Steenhoven er aan toe. “Wat ons betreft moet er snel openheid van zaken geboden worden. Dit is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers, maar ook voor het vertrouwen bij de leden. Het is daarom goed dat het partijbestuur aanstaande vrijdag de leden diepergaand informeert over de conclusies van de nieuwe weging van de situatie. Overigens is deze kwestie voornamelijk een partij aangelegenheid en niet zozeer voor onze fractie relevant.”

Kaag ·

Uit een artikel in de Volkskrant bleek dat een belastend deel van het rapport (een bijlage) over vermeende grensoverschrijding van diverse prominente D66’ers, onder wie Frans van Drimmelen, geheim was gehouden, terwijl het voor de Tweede Kamer-verkiezingen al verscheen. Dat strookte niet met de nieuwe bestuurscultuur die partijleider (en thans minister) Sigrid Kraag zei voor te staan, vinden sommigen. Een element van de door haar gewenste nieuwe cultuur was namelijk abolute openheid. Ook lijkt het er op dat zij loog toen zij als partijleider zei niet geweten te hebben van de bijlage. Destijds meldde zij dat het wel tot haar gekomen deel van het rapport over een onderzoek door een bureau geen informatie omtrent onbehoorlijk gedrag in de partij had opgeleverd.

Lengte 

Volgens Marleen Weener bij Jinek ligt D66 onder vuur, nu blijkt dat de partijtop een rapport heeft achtergehouden dat het tegenovergestelde uitwees. Overigens is Frans van Drimmelen, voorzitter van een talentencommissie, niet de enige die ongewenst gedrag vertoonde, zei Weener. Ook zij werd vernederd op een bijeenkomst van prominente D66’ers. “Ik vroeg mij af: Wat doe ik hier”, zegt de voormalige politiek-assistant. Volgens haar hebben zowel wethouders als Kamerleden zich misdragen tijdens een diner in Rotterdam. “We zaten met dertig mensen aan tafel. Een aantal mensen was flink dronken. Het was eigenlijk een beetje zo’n corporaal feestje,” zei Weener bij Jinek. “De fractievoorzitter klom op tafel met een biertje en stond met zijn voeten voor me op de tafel. Hij ging bij iedereen speechen en op een gegeven moment zei hij dat ik de lengte van de lul van iemand anders wel zou weten. Ik ben opgestapt en heb mijn jas gepakt en moest heel hard huilen.”

Weener was tien jaar lang bij D66 en vertelde nu nooit zichzelf te hebben kunnen zijn. De betreffende D66’er zou zijn excuses hebben aangeboden.

Na de onthulling door de Volkskrant over een doofpotaffaire rond een me-too-kwestie, heeft D66 het moeilijk, omdat jaar lang een rapport geheim werd gehouden. De kritische D66’ers eisen in een korte uitleg. Minstens vijfhonderd leden van de partij ondertekenden de brief.

9 COMMENTS

 1. “Overigens is deze kwestie voornamelijk een partij aangelegenheid en niet zozeer voor onze fractie relevant.”

  Oftewel, we dwepen graag met de landelijke successen van onze partij, maar u moet niet bij ons zijn als het daar mis gaat.

 2. Gelukkig is Harmen van der Steenhoven niet vies van enig machogedrag met de nodige borstklopperij. Zie hoe hij in de affaire rondom Aalsmeer te keer is gegaan en zijn testosteron de vrije loop liet gaan. Hij doet dat vaker trouwens. Maar goed tegenover vrouwen is hij hopelijk altijd correct.

  Typisch ontwijkend gedrag trouwens dat vanwege pasen men niet eerder kon reageren. (het verhaal speelt al EEN jaar!). Uiteraard wordt zijn fractie als onbeduidend voor de landelijke politiek niet benaderd. Het is een partij-aangelegenheid. Ja dat is me nogal wiedes. En geen fractie aangelegenheid zegt ie. Maar als het campagnetijd is staan ze die wel te promoten en doet landelijk ook mee met Amstelveen.

  Dus ach…

 3. Wat een gezeur allemaal! Elke partij kent zijn rotte appels , verwijder ze en ga over tot echt beleid. Daarover te lopen mekkeren is totaal nutteloos, leidt alleen maar af van zaken die er echt toe doen.

  • Het verschil is natuurlijk wel dat Sigrid Kaag luidruchtig over een nieuwe bestuurscultuur heeft gesproken, waarin openheid gemeengoed zou zijn, en zij zelf een geheim rapport tot na de verkiezingen onder de pet hield.

   • Een nieuwe bestuurscultuur waarvan iedereen bij voorbaat al wist van links tot rechts ,van hoog tot laag, volstrekte lulkoek was.

  • Dit noem ik geen poets bakken maar olv Raat en Floor hebben VVD&D66 het democratische systeem voor joker gezet. Met name krijg ik van de schijnheiligheid van D66 een hele vieze smaak in mijn mond. En GvA en PvdA werken nog voor wat kruimeltjes aan mee ook.

 4. En dan beweren dat met gva in zee gaan recht doet aan de verkiezingsuitslag.

  Wel de huidige coalitie heeft verloren en met name de vvd. Maar dat boeit ze niet en dus komt de huidige coalitie met een aanvulling terug.

  Als je de verkiezingsuitslag serieus had genomen was er juist iets veranderd in de samenstelling van partijen en was niet iedereen door.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.