Naar eigen zeggen voor de vierde keer heeft de SP in de gemeenteraad aan wethouder Marijn van Ballegooijen (welzijn) gevraagd waarom sommige minima wel en anderen niet een vergoeding voor tandartskosten als bijzondere bijstand krijgen. Gebrek aan openheid daarover irriteert haar blijkbaar.

Wil Roode

B&W willen de criteria die kennelijk gelden en op basis waarvan sommige huishoudens met een minimaal inkomen worden afgewezen niet bekend maken, zegt de partij. In februari vroeg namens de SP Wil Roode de wethouder of het college bereid was bijvoorbeeld de Amstelveenpas te gebruiken voor het vergoeden van tandheelkundige kosten. Want sinds 2006 zijn de kosten voor tandheelkundige hulp uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald.

Sollicitaties

Het gevolg is volgens de SP dat nu kinderen en hun ouders met slechte gebitten rondlopen, met schaamte en pijnklachten tot gevolg. “Het college zegt dat een slecht gebit een belemmering kan zijn bij sollicitaties en het vinden van werk”, zegt Roode. “Maar uit niets blijkt dat er met deze constatering ook iets wordt gedaan om tandheelkundige zorg voor minima bereikbaar te maken. De SP hoort vooral van mensen dat hen tandheelkundige zorg geweigerd is”.

Kan niet

Dat de wethouder volgens haar weinig transparant is over het niet vergoeden aan sommigen van de tandartskosten – en op grond waarvan – blijft Roode een doorn in het oog. “Dit kan natuurlijk helemaal niet”, zegt ze.  “Het college moet transparant zijn en bekend maken wanneer iemand met een minimuminkomen wel voor tandartskosten in aanmerking kan komen. Armoede is verschrikkelijk, geeft veel stress en ook voor wie geen aanvullende verzekering kan betalen, is het de plicht van het college duidelijk te maken wat de rechten van zo iemand zijn. Het college zal de criteria bekend moeten maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.